Tenuta Fontodi, Case Via, Syrah, Colli Toscana Centrale IGT, 2009
1968 óta a Manetti családhoz tartozik a 130 hektáros birtok, amelyből 70 hektár a szőlő. Vegyszermentesen, minimális beavatkozással készül a bor. Ez a bor vadélesztővel erjedt három héten keresztül, acéltartályban, amelyhez csömöszölést használtak. 12 hónapot töltött Troncais és Allier hordókban, amelyek fele volt első töltésű.
Száraz szilvalekvár, fekete cseresznye, fekete bors, földesség, nedves bőr, dohány vezeti az illatot. A tanninok még mindig kemények, férfias bort eredményezve. Tüzes alkohol, magas savak, tercier aromák az ízben. A hosszra nem lehet panasz, de az elegancia alig valósul meg. 6,5 pont
Felsina Berardenga, Fontalloro, 2013 IGT Toscana
A Felsina pince soha nem változtatott a tradíción és nem használt nemzetközi fajtákat a boraihoz, maradt a jól bevált sangiovese mellett. Ez a bor is 100% sangiovese. A Chianti Classico és a Colli Senesi alrégió között elhelyezkedő 3 kiváló birtok adja az alapanyagot. A bor 20 hónapot töltött francia hordóban.
Intenzív illatában a fa vezet, a gyümölcsök fedésben vannak. Krémes érintés, finom szerkezetű tannin, amely azért még időt kér, hogy integrálódva, kevésbé legyen markáns. Intenzív korty, kakaóval, fekete teával, fahéjjel, olivával. A közepesnél hosszabb lecsengéssel búcsúzik. 6,5 pont
“Cepparello” 2013 - Isole e Olena. IGT Toscana
A XII. században már írásban említett Olena birtokot a De Marchi család egyesítette szintén ősi Isole birtokkkal és ma is a család leszármazottai vezetik a birokot.
100% sangiovese, a szőlő pedig dél-nyugati fekvésű, 400 méteres tengerszint feletti magasságú dűlőről származik. Közel egy hónapig erjedt acéltartályban, ahol az almasav bomlás is végbement. Egyharmada új francia és amerikai hordóban, egyharmada egyéves, egyharmada harmadtöltésű hordóban érlelődött 20 hónapot.
Meleg tónusú illat, sok érett erdei gyümölccsel, amely mellett nem tolakodó a hordó fűszerkészlete.
Könnyedebb szerkezetű, közepes testű, remek savú bor, nem bántó tanninkészlettel. Fanyar gyümölcsök és fűszerek adják a szépséget. 7 pont
Petrolo, Galatrona 2015 Val d’Arno di Sopra DOC
A ’90-es években telepített Galatrona ültetvény merlot bora. A 10 hektáros dűlő agyagos, márgás, homokköves talajjal rendelkezik, a Chianti hegy délkeleti oldalán fekszik, 300 méteres magasságban. Organikusan művelik a szőlőt amely a feldolgozása során nem használnak szelektív élesztőt, 15 napos a maceráció, spontán végbemegy az almasavas erjedés és 18 hónapot tölt francia hordóban, amelynek harmada új. folyamatosan felkeverik a finomseprőt 6 hónapon át.
Tömör, fajsúlyos illatában mentol, herbák, csoki, fekete ribizli, cédrus, szilva, szeder fedezhető fel. Fiatal, mély, tömör bor friss savakkal, tüzes alkohollal. Gazdag és fajsúlyos. A tanninok még nem rendeződtek, kemények. Hosszú lecsengésű bor. Nagy formátumú, de még időt kér. 7 pont
Tenuta San Guido, Le Difese, 2016, IGT Toscana
A pincét, a híres Sassicaia készítőjét senkinek se kell bemutatni. A Le Difese, a híres Sassicaia másodbora, amely 70% cabernet sauvignon, 30% sangiovese. Vadélesztőt használnak a borok erjesztéséhez, amely 14 napig tart acéltartályban. 10 hónapig pihen francia és amerikai hordókban.
Nagyon elegáns illat, fekete és erdei gyümölcsökkel. A hordó csak kiegészít, pici bors, kakaó és szegfűszeg formájában. A korty is elegáns és kifinomult. Semmi nem sok, viszont mindenből van elég. Komoly, de nem farnehéz vörösbor. El sem hiszem, hogy csak 2 éves. 8 pont
Villa Di Capezzana, Ghiaie Della Furbe, 2010
A pincéről és ennek a bornak a korábbi évjáratáról már írtam itt.
Buja, mély, gazdag illat, sok túlérett fekete gyümölccsel és nagyon sok fával. Étcsoki, tonkabab, füst, szalonna, eszpresszó.
Megkóstolva brutálisan koncentrált, nagyon kemény tanninnal, magas alkohollal, az egyensúlyt meg sem közelítve. 8 évesen nagyon fiatal és nyers. Étcsoki, kávé, cassis, bőr, füst. Nem a mának készült, még 5-7 év az ihatóságig. 6 pont