Currus - egy izgalmas kis pince Neszmélyről

2018. szeptember 25.

20180914_203943.jpg

Currus Pince
Maller Zsolt alapította a Currus Pincét, a Neszmélyi borvidéken, Kocs községben. A latin név jelentése magyarul hadiszekér, versenykocsi. ”Currus Kochy” pedig a legrégibb említése a Kocs községből származó kocsinak. Olyan régi, a borvidéken korábban fontos szerepet játszó, de azóta eltűnt fajtákkal is kísérletezik, mint a juhfark, bálint vagy szagos sárfehér, jelenleg az ismertebb fajtákból készült borok kóstolhatók. Íme:

Neszmélyi Kéknyelű 2017
A szőlőt október elsején szüretelték, 24 órás maceráció és 24 órás ülepítés következett. Acéltartályban erjedt. Illatában a fajtához képest kifejezetten intenzív, fehér virágok és zöldalmás, őszibarackos jegyeket vonultat fel. Megkóstolva filigrán, határozott savú bort kapunk. A 13%-os alkohol szépen beépült a testbe. Ízében sósság, zöldalma és őszibarack fedezhető fel. Közepes finis. 6 pont (2500 Ft)

Neszmélyi Kabar 2016
Az elsősorban Tokajban meghonosodott magyar nemesítésű szőlőfajta alapanyagát augusztus 30-án szüretelték. 48 órás hideg macerációt és 24 órás ülepítést követte az erjesztés. Kádár Kft-s, használt hordóban pihent 11 hónapot. Intenzív illat, amelyben jó arányokban érezhető a friss gyümölcs (őszibarack, körte, birs) és a hordó visszafogott fűszerei (pirított magvak). Megkóstolva alig érezhető alkohol, nagyon élénk savak teszik lendületessé a kortyot. A közepesnél vastagabb test, és közepes lecsengés. Ízben a gyümölcsök dominálnak. Szép bor. 6,5 pont (2700 Ft)

Neszmélyi Juhfark 2016
Október 2-i szüret, 48 órás hideg macerációt és 24 órás ülepítést követte az erjesztés. Kádár Kft-s, használt hordóban pihent 11 hónapot. Visszafogott illat, némi tűzkövességgel és őszibarackkal. Megkóstolva túlzóan éles savakkal, feszes szerkezettel, közepes testtel találjuk szembe magunkat. Közepes lecsengés 5,5 pont (2700 Ft)

Rózsavitéz 2017 (Neszmélyi Csókaszőlő)
Október elsejei szüret. Négy hétig erjedt, közben az almasav is lebomlott. Acéltartályban formálódott 14 hónapig. Színében egy pinotra emlékeztet. Illatában az erdei gyümölcsök sokasági jelenik meg. Ízben könnyed, mégsem súlytalan. Lendületes savak, a közepesnél nagyobb test. Sok gyümölcs és szép egyensúly jellemzi. A tannin alig érezhetően épült a borba. 6,5 pont (3300 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr8814255623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása