Chateau La Lagune, Haut-Medoc 2014, Grand Cru Classé

2018. december 11.

20181020_114532.jpg

A birtok története a XVI. században kezdődött, abban az időszakban, amikor a régió mocsarainak lecsapolása elkezdődött. A de Seze család tulajdonában álló chateau építése majd 20 évig tartott a XVIII. század elején. A háború és az 1956-os nagy fagy miatt George Brunet, az új tulajdonos csak 5 hektáron tudta elkezdeni a munkát. Neki köszönhető a birtok újratelepítése, de 1962-ben arra kényszerült, hogy eladja a birtokot a Ducellier családnak. 1999 óta a Frey család tulajdonában van a chateau, olyan társbirtokokkal, mint a Champagne Ayala, Chateau de Corton Andre, a Jaboulet La Chapelle, Chateau D’Arche, vagy a részben általuk tulajdonolt Billecart-Salmon.
A birtokot a harmadik osztályba sorolták be az 1855-os klasszifikáció során. Jelenleg 85 hektár ültetvénnyel rendelkeznek Bordeauxban, amelyet a 2004-es kezdeti próbálkozások után, 2016-ra már teljes egészében organikusan művelnek. A fajtaszerkezet a következő: 60% cabernet sauvignon, 20% merlot, 10% cabernet franc 10% petit verdot.

A borokat acéltartályban erjesztik, majd a házasítás után francia hordóban (kb. fele új fa) érlelik 18 hónapig.
A pincének 1998 óta létezik egy másodbora, a Moulin de La Lagune, sőt egy harmadik márkája is, Mademoiselle L néven, amely egy 30 hektáros haut-medoci terület termése.
A poharamba a pince fő bora került:
Intenzív, lehengerlő illat, sok fekete ribizlivel, érett áfonyával, szilvával, fekete olivával, szivardobozzal, kakaóval.
Karakteres és határozott élmény a szájban. Mély és részletes struktúrát mutat. Tömör bor, finom tanninnal, lendületes savakkal és szépen integrálódott alkohollal. Ízében szilva, fekete ribizli, cédrus, dohány, fekete bors fedezhető fel. Nagyon hosszú a lecsengés. 7 pont (kb. 14 000 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr914470408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása