Emlék a névadó, legenda teremtőnek

2019. január 11.

20181020_135051.jpg

Castello di Fonterutoli, Chianti Classico Riserva, Ser Lapo 2015
A Mazzei család története szorosan kapcsolódik Toszkána múltjához, tradíciójához. A XIV. században élő és alkotó Ser Lapo Mazzeit a Chianti név atyjának, létrehozójának tekintik, hiszen ő használta először ezt a nevet, mint egy termőhely neve, 1398-ban. A Ser Lapo bor neki állít emléket.
Ma a Marchesi Mazzei cég a legöregebb olasz borászcsaládok közé tartozik és az egyik legelismertebb Chianti termelő.
A Fonterutoli birtokot 1435 óta, 24 generáción keresztül vezeti a Mazze család. Maremmában (Tenuta Belguardo) és Szicíliában (Tenuta Zisola) is készítenek bort.

A bor 90% sangiovese, 10% merlot házassága. A szeptemberi szüret termését bő két héten keresztül erjesztették, majd egy éven keresztül érlelődött kis francia hordókban, amelynek 50% új fa volt. Évente 120000 palack készül ebből a borból.
Intenzív, de nem túlzó, inkább elegáns illat elsősorban piros bogyós gyümölcsökkel, kék virágokkal. Bőrösség, medvecukor, mentol és földesség is megjelenik a gyümölcsök mellett.
Megkóstolva egy kerek, gazdag és telt bort kapunk, amelyben fanyar és erdei gyümölcsök keverednek fekete borssal, sült húsos, toastos jegyekkel. Élettel teli, lendületes savak, nem túlzó alkohol jellemzi. A tannin karakteres, de nem tolakodó. Hosszú lecsengésű bor. 7p (kb. 4500 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2814547746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása