Tenuta Argentiera, Bolgheri Superiore DOC 2015

2019. február 20.

img_0128.JPG

Firenzétől 100 kilométerre nyugatra, a tengerhez közel, a bordeauxi borvidékhez nagyon hasonló talaj és ökológiai adottságok állnak a szőlőtermelők rendelkezésére. Ezt felismerve, a sangiovese mellett, vagy helyett a bordeauxi fajtákat is elkezdték használni a nagy borok készítéséhez Bolgheriben.
A Tenuta Argentiera 75 hektáron művel szőlőt, főleg cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, és syrah fajtákat.

Nemrég a birtok legjobb termőhelyéről származó bordói cuvée került a poharamba (cabernet sauvignon 50%, merlot 40%, cabernet franc 10%). Az agyagos, meszes talajú dűlő dél-keleti tájolású és 180-200 méter tengerszint feletti magasságon fekszik. A kézi szüret után acéltartályban erjedt a bor, majdnem egy teljes hónapig. Francia barrikban töltött 18 hónapot, itt zajlott le az almasav bontás is.
Intenzív illatában étcsoki, bors, gomba, nedves avar, szegfűbors, földesség, szeder, áfonya és fekete ribizli jelenik meg. Megkóstolva is komoly anyag, vastag, telt és sokrétű. Karakteres, masszív tanninszerkezet, jó savak és melegítő alkohol jellemzi. Mindene nagy, minden tekintetben intenzív bor, hosszú lecsengéssel. Még nagyon sokáig érlelhető. 7,5 pont (kb. 16-18000 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr214636384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása