Priorati szörp

2019. április 05.

20190318_165153.jpg

Bodegas de Cal Grau, Les Ones 2015, Priorat

Az egyik legizgalmasabb spanyol borvidéknek tartom a közel 2000 hektáros Prioratot, amely Rioja után másodikként érdemelte ki a legmagasabb termőhelyi besorolást. A történelmi időkben a szerzetesek készítettek kiváló bort, majd következett a mélyrepülés, de az 1970-es években a Rene Barbier nevével fémjelzett kis csoport igazán magas minőségű borokat készített a garázsborászatokban. A rendkívül köves, száraz, teraszos ültetvények művelése jellemzően csak kézi munkával lehetséges. A licorella nevű palás talaj művelése igazi kihívás, de ez jelenti a borvidék lényegét.

A Cal Grau pince 100% samsó, alias Cariñena nevű bora került a poharamba. Az ültetvény 35-56 éves. 11 napon keresztül erjedt 5000 literes tartályban, majd 25 hónapig francia hordóban érlelődött. Ezt a bort csak a legjobb évjáratokban készítik, 3028 palack készült belőle ebből az évjáratból.

Rendkívül intenzív és tömör illat rengeteg erdei gyümölccsel, amelyre nagyon rátelepedett a hordó (étcsoki, kakaó, fekete olíva, fekete bors, füst és toast). Megkóstolva mindene nagy, tömör, húsos, vastag. Nagy elánnal rohamozza az érzékszerveket. A szesz melegítő, a tannin nagyon sok, köszönhetően a sok hordónak. Nagyon koncentrált, széles szájkitöltő bor. Gyakorlatilag egy csokibomba. Hosszú és nehezen felejthető. 7 pont (kb. 21000 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr8914741661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása