Cava Agustí Torelló, ‘Kripta’ 2008

2019. május 28.

20190503_124840.jpg

Cava Agustí Torelló, ‘Kripta’ - Brut Nature Gran Reserva 2008
Agustí Torelló Mata az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező Cava termelő, aki az 1950-es években valósította meg az álmát azzal, hogy a termőhely kiváló adottságait felismerve kiléptette a Cavat az olcsó ital kategóriából. Ma gyermekei vezetik a birtokot, amely 35 hektár organikus saját ültetvény, de további 100 hektárról vásárolnak fel. Annak ellenére, hogy ma már lehet használni Champagne fajtáit a cavahoz, a Torelló ragaszkodik az autochton szőlőhöz, mint a Macabeu, Xarel-lo, Parellada hármas, de olyan különleges szőlőket is művelnek, mint a Trepat vagy Subirat Parent.

A Kripta megalkotása 1979-re nyúlik vissza, amikor megértette, hogy a legidősebb ültetvények termését kell használnia ahhoz, hogy valami különlegeset készítsen. Ez lett a Kripta, ahol minimum 5 éves finomseprős érlelésről beszélünk. A palack római amfórát idéző formája és Rafael Bartolozzi művész címkéje teszi még különlegesebbé a Cavat.
Mély citromszínű ital, finom és elegáns habzással. Megkóstolva fehér húsú gyümölcsök és trópusi gyümölcsök egészítik ki a toastos, vaníliás, élesztős jegyeket. Az elegancia a kortyban is visszaköszönöm. Egyensúlyos, tartalmas, mély ízjegyekkel. SZinte tobzódunk az aromákban, miközben a korty frissító marad. Birsalmasajt, körte, mangó, toast, kenyérhéj, vanília, dió, mandula. A lecsengés is meggyőző. 7,5 pont (19405 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7614865370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása