Esterházy Blaufränkisch sor

2019. november 26.

20191114_183906.jpg

Az Esterházyak kismartoni kastélya az egyik legjelentősebb építészeti emlék a letűnt korokból. A többszázéves pincerendszerben üzemelt a borászat több száz éven át. A 2000-es évek elején azonban lépni kellett, és modernebb, higiénikusabb borbirodalomra volt szükség, amelyet 2006-ban át is adtak a Kismartontól pár kilométerre lévő Darázsfalun. Jelenleg 65 hektár termését dolgozzák fel, amelyből 48 hektárnyi a Fertő-tó osztrák oldalán, 17 hektárnyi a soproni borvidéken található.Testvérbirtokuk az Esterházy Etyeki Kúria, ahol az Osztrák-Magyar WineFriendShip rendezvény keretében több izgalmas bor is kóstolható volt, köztük egy Esterházy kékfrankos, mini vertikális. Íme:

Blaufränkisch 2017
Intenzív és kifejezetten gazdag illatában rumpuncs, cseresznye likőr, fekete bors, fahéj, szegfűszeg, szeder, áfonya és sült alma jelenik meg. Megkóstolva egy telt, gazdag, szájkitöltő bort kapunk, amelynek tanninja beépültek a bor szövetébe és a savai is finom egyensúlyt biztosítanak. A korty és a lecsengés intenzitására sem lehet panasz. Emelkedett alkoholérzet mellett sok édes fűszer és túlérett gyümölcs vezeti az ízeket. 7 pont

Blaufränkisch 2016
Illat likőrös, cseresznye befőttes, bőrös jegyekkel és fekete borssal. Érett erdei gyümölcsök is nagy számban vonulnak fel. Megkóstolva a savai lendületesebbek, teste könnyedebb és lecsengése is megáll a közepes plusznál. Tanninja finomszemcsés, de nem integrálódott még tökéletesen. Alkoholban moderáltabb. 6,5 pont

Blaufränkisch 2013
Közepesen intenzív illata már érettebb borról árulkodik, amelynek illatában földesség, avar, száraz dohány is megjelenik a borsosság és a piros bogyós gyümölcsök mellett. Megkóstolva egyensúlyos, közepes testű, szép savú bort kapunk, de a cserek még nem épültek beteljesen. Kérdés, hogy fognak-e, hiszen már 6 éves a bor. Lecsengése megfelelően hosszú. Kár a rusztikus tanninért! 6,5 pont

Blaufränkisch 2011
Illatában és ízében is intenzív animalitás uralja. Szeder, áfonya, földesség, dohány, bőr lehetnének még a díszítőelemei, de a brett dominál. Szerkezetére és a tannin minőségére nem lehet panasz. 5 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr1815325234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása