A vezér

2020. március 30.

20200330_093351.jpg

Turasan Borászat, Emir 2018

Törökországban több mint 500 000 hektáron művelnek szőlőt, de ennek csak alig 2 százalékát dolgozzák fel borként, a többi mazsola, friss gyümölcs, gyümölcslé formájában kerül a piacra. A borfogyasztásban sem jeleskednek, hiszen 1 liter az egy főre jutó borfogyás évente. Természetesen a fenti tények a vallási regulákra alapulnak.
A poharamba került bor Közép-dél Anatóliából, azon belül is Kappadókiából származik. Kontinentális klíma, csekély mennyiségű csapadékkal. Nagy a nappali és éjszakai hőmérséklet ingadozás. Fő talaja vulkáni tufa, homokkő és homok.

Az emir (jelentése vezér, ahogy azt az Egri Csillagokból is tudjuk) szőlőfajtát elősorban ezen a vidéken termesztik. Ősi fajta, amelyet többszáz éve használnak csendesbor és pezsgőkészítésére. A fent említett, nappalok és éjszakák közti nagy hőmérsékletingadozás hatására nem égnek el a savak és finom gyümölcsös aromák, ez a pezsgőnél is kulcsfontosságú szempont. Általában a friss fogyasztásra és nem a hordós, palackos érlelésre készítik.

A borászatot 1943-ban alapította Hasan Turasan, ma már a harmadik generáció vezeti a szakmai munkát.

Érett fehér húsú gyümölcsök, sárga alma, trópusi gyümölcsök (ananász, kivi, mangó), fehér virágok, fehér bors, szegfűszeg finom illatával nyit.
Megkóstolva kerek, puha savak, közepes test és melegítő alkohol jellemzi. Tetszik a koncentrációja még úgy is, hogy nem teljesül az egyensúly. Sok érett fehér húsú gyümölcs, érett citrusok, pl. grapefruit, lime. Finom, jó ivású korty, de nincsenek mélyebb rétegek. 6 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2715572104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása