Stier Kékfrankosok Villányból

2020. július 25.

fooldal_kep3.jpg

A Riczu-Stier Pincészet Stier ága 2015 óta él külön életet Villányban. Az évente készített 70000 palack 35%-a vörösbor, a többi fehér és rosé.
A pince három kékfrankost küldött a kis kóstoló csapatunknak a karantén alatt. Gyorsan meg is bontottuk őket, íme a vélemény:

Kékfrankos 2016
Közepesen intenzív illat, amelyben túlérett cseresznye, meggylekvár, ribizliszörp, konyakmeggy, nedves avar, likőrösség, toast, sültsonka, szegfűszeg, fekete bors, füst és némi húsosság vonul fel.
A korty mutatja Villány erejét és a fajta gyümölcsösségét. Alkoholban igen gazdag, de ez meg is bontja az egyensúlyt. A tannin mennyisége bordeaux-i fajtákra emlékeztet, de finom érintése, puhasága miatt nem bántó. Sok érett erdei gyümölcs, lekvárosság, toast, fekete ribizli, feketecseresznye, meggylikőr, kakaópor, étcsoki. 6,5 pont

Kékfrankos 2015
Buja, mély, fajsúlyos illat sok mentollal, mentalevéllel, konyakmeggyel, túlérett erdei gyümölcsökkel, bőrrel, cédrussal, tölggyel, ánizzsal, füsttel. Az alkohol már illatban is soknak mondható.
Megkóstolva jó textúrájú, érett tanninú, komoly vörösbor, a fajta finom érett gyümölcsös jegyeivel. Savait lendületesebbnek érzem, mint a 2016-os bor esetében. Mindene sok, de jó, hogy sok… Nagy formátumú bor, amelyben nem az egyensúlyt kell keresni, hanem belevetni magunkat a habjai közé. 7 pont

Kékfrankos 2018
Ismét ánizs, medvecukor, cseresznye, érett meggy, fekete ribizli, áfonya. Érezhetően fiatalabb, gyümölcs vezette illat.
Ízében füst, éretlen piros bogyósok (ribizli, meggy), kakaópor, szén, fekete bogyós gyümölcsök, éretlen piros bogyósok, tanninjai magasak kissé túlzóak, savai jónak mondhatók. Utóízben kesernye jelenik meg, de lecsengésben megfelelően hosszú. 6 pont

A nyitóképet a pince honlapjáról vettem át.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr5416040302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása