Rusti élmények

2020. október 15.

20201007_162513.jpg

 

Winery Günter + Regina Triebaumer

A Triebaumer házaspár 30 hektárnyi területet művel a Fertő-tó melletti Ruston, ahol a férj, Günter családja 1691 óta él és dolgozik. Rust legkomolyabb dűlőiben van ültetvényük és a klasszikus közép-európai fajták mellett különlegességekkel is dolgoznak, amelyekkel a vi-lágjáró túráik alkalmával ismerkedtek meg. Még a nyár elején látogattuk meg a pincét, ahol egészen impozáns sort és sok-sok információt kaptunk. Íme:

Furmint 2019
Szeptemberi szüret a Geyer-Umriss és Plachen területek palás talajáról. Acéltartályban erjedt, majd 4 hétig pihent és már palackozták is. Egészen friss illatok, fehér virágokkal, zöld almával, birskörtével. A kortyban meglepően sok szénsav fogad, amely az élénk (6,3 g/l) savakkal egészen frissítő élményt ad. Könnyed szerkezetű, jól iható bor sok citrussal és közepes lecsengéssel. 5,5 pont

Furmint 2019 Geyer-Umriss dűlő
A Geyer-Umriss dűlő 30 éves tőkéiről kézzel szüretelt alapanyag pár órás hideg áztatás után acéltartályban erjedt, majd itt is pihent gyakori finomseprő felkavarás mellett. Közepesen intenzív illatában fanyar gyümölcsök jelennek meg, mint zöldalma, éretlen körte, éretlen őszibarack, és némi ásványosság. Az alap furminthoz képest tüzesebb, testesebb bor, de könnyedségét nem veszti el, savai kifejezetten lendületesek. Ízben kicsit érettebb gyümölcsök is megjelennek az illathoz képest, mint pl grapefruit, sárga alma, körte. Lecsengése közepes. 6 pont

Gelber muskateller 2019
Acéltartályban erjedt, majd három hét után palackozták is.
A sárgamukotály karaktere nagyon könnyen tetten érhető, mint a szőlő, citrusok, fehér virágok. Parfümös és intenzív, de nem tolakodó.
Megkóstolva a fajta esetében ritkán előforduló feszes savakat kapunk, könnyed testtel és intenzív korttyal. Jól elkészített, kellemes bor. 5,5 pont

20201007_162614.jpg

 

Viognier 2018
A rhone-i borvidék fő fehér fajtája egészen kellemes illattal nyit: egzotikus gyümölcsök sora, réti virágok, narancs, citrusos jegyek. Megkóstolva hozza a fajtától elvárt testet, még ezen a hűvösebb klímán is. Finom szövetű, szinte krémes textúrájú bor, emelkedett alkohollal, de határozott savakkal. Lecsengésében némi kesernye és fanyarság jelenik meg. 6,5 pont

Petit Manseng 2018
A különleges francia fajta egészen izgalmas bort adott ezen a zseniális termőhelyen. Késői szüret, finomseprő felkeveréssel készítve. Határozott, 14,5% alkohollal, 10 gramm cukorral és 9 gramm savval.
Illatában az alkohol kicsit megelőzi az egzotikus virágokat, élesztős, almakompótos jegyeket. Savai valóban kőkemények, szinte teljesen eltüntetik a cukrot. Teste közepes, lecsengése sem túl hosszú.
Nem eleganciára gyúr, de nagyon érdekes bor. 6 pont

Kékfrankos 2019

Az Umriss, Pandkräftn és Mitterkräftn dűlők vályogtalajáról szüretelték szeptember végén, október elején. Acéltartályban erjedt 30 C-on 18 napig, majd 3 napig héjon pihent. Az almasavbontás részben ez idő alatt, részben az ezt követő nagyhordós érlelés során megtörtént.
Illatában nagyon fajtajelleges: érett meggy, cseresznye, ribizli joghurt. Megkóstolva határozott savak, érett tannin közepes test jellemzi. Enyhe füstösség egészíti ki az illatban megismert gyümölcsöket. 6 pont

Erster Nebel 2018, Nebbiolo
Egy újabb mikrotétel, Piemont vilgáhírú fajtája. Már 30 éves az ültetvény, amely összesen 250 tőkét jelent. Az acéltartályos erjesztés után 5 éves hordóban érlelődött egy évet.
Összetett, izgalmas illatában keleti fűszerek, érett szilva, erdei gyümölcsök, füst és földesség jelenik meg. Kifejezetten komoly bor! Szép struktúra, élénk savak és sok, de érett tannin. Az alkohol tüzessé teszi. Testes, szájkitöltő bor. Hosszú és karakteres. 7 pont

Weite Welt 2017
Cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah fajták házasítása. Október elején szüreti, a Kraxner (márga, pala), Gillesberg és Ritterl (pala) dűlőkből. Két hét acéltartályos erjesztés, 4 nap utólagos maceráció, majd préselés következett. 300 liters hordókban érlelődött (25% új fa) és itt történt az almasavbomlás.
Tartalmas és karakteres illat, némi CS dominanciával. A hordó kifejezetten intenzívnek tűnt: füst, toast, kakaópor, vanília jegyekkel, de sok erdei gyümölcs, bőrösség, grafit és földesség is megfigyelhető.
Koncentrált anyag, szép savakkal, de még nagyon vad tanninokkal. Tömör szerkezetű és valószínűleg hosszú életű is lesz. Ízében a gyümölcsöket kicsit fedi a fahatás, ezért csak 6,5 pont, de pár év múlva nagy bor lesz.

Kékfrankos Reserve 2017
Szeptemberi szüret a Plachen (lösz, barna erdőtalaj), és Oberer Wald (mészen kialakult vályog), valamint Rieglband (pala) és Öden (palás barna erdőtalaj, löszös vályog) és Bandkräftn (pala) területekről. Két hétig erjedt acéltartályban, majd 4 napig ázott héjon. 300 liters hordókban érlelődött (30% új fa) és itt történt az almasavbomlás. A roséborhoz ennek a tétélnek a levéből levettek, amivel ezt a kékfrankost tovább koncentrálták. Intenzív illat, finom fűszerek, fekete bors, érett cseresznye, szeder, áfonya, fekete ribizli, fekete bors, mentol, édes fűszerek sora vonul fel. Tömör szerkezetű, koncentrált bor, magas, de jól integrálódott alkoholszinttel. Savai kifejezetten élénkek, izgalmat adnak a bornak. Kifejezetten hosszú és emlékezetes bor. Messze még a csúcsától. 7 pont

Kékfrankos Ried Plachen 2017
A Plachen terület 30 éves, szilikátos vályogtalaján nevelt tőkék termése. A reserve tételhez hasonlóan készült. Gazdag illatvilág: vadmálna, érett cseresznye, aszalt szilva, füst, fekete tea, fahéj, fekete bors. Érzésem szerint kevesebb fahatás, mint az reserve kékfrankos esetén. Elegáns, vibráló, élettel teli korty. Az elegancia itt sem hiányzik, de az utóíz hossza is tökéletes. A bor tele van energiával, miközben kifinomult is tud lenni. Szájkitöltő, tartalmas, mély de tanninjai még időt kérnek. Még nagyon fiatal bor. 7,5 pont

20201007_162705.jpg

 

Traminer Spatlese 2019
Szeptember végi szüret, 10 órás héjon áztatás után acéltartályban erjedt és ott pihent pár hetet palackozás előtt. Maradékcukra 56 gramm. A fajtára nagyon jellemző parfümös, illatos illat sok gyümölccsel, rózsa virággal és egzotikus gyümölcsökkel. Kellemes egyensúlyt biztosítanak a savak, nem lesz nehézkes a korty. Ízében trópusi gyümölcsök, sárgabarack, érett körte, édes fűszerek fedezhetők fel. Élvezetes, kedves bor, megfelelő intenzitással és lecsengéssel. 6,5 pont

Beerenauslese 2018 Sauvignon blanc
Botritiszes szőlőt szüreteltek két menetben, novemberben, majd januárban. Maradékcukra 180 gramm. Három órás héjon áztatás után acéltartályban erjedt és pihent. Behízelgő illat, sok trópusi gyümölccsel, mint ananász, akácvirág, sárgadinnye, méz, aszalt gyümölcsök, lonc, szegfűszeg, fahéj, sárgadinnye. 10 grammnyi sav egyensúlyoz a cukorral, egész sikeresen, hiszen nem nehézkes a korty. Ízben is megkapjuk az érett gyümölcsöket és trópusi vonalat aszalt gyümölcsökkel. Szép bor! 7 pont

Ruster Ausbruch 2018
A régió klasszikus fehérszőlőinek (Welschriesling, Chardonnay, Furmint, Tramini) aszúszemeiből készített édes bor, 278 gramm cukorral.
Október közepén szüretelt alapanyag 3 órás áztatás és préselés után acéltartályban erjedt. Óarany színű bor, a nagy természetes édes borok klasszikus italjegyeivel: hársvirág, sárga virágok, aszalt trópusi gyümölcsök, méz, virágpor, mazsola, édes fűszerek sokasága. 10 grammnyi savtartalom nehezen bír a cukortartalommal, kifejezetten édes érzet, ahogy az kell. Krémesen puha érintésű bor, jó savakkal és némi sós ásványossággal. Gazdag és tömör szerkezet rengeteg érett gyümölccsel és fűszerrel. Szinte végtelen hossz. 8,5 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr6016230878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása