Újra Terra Australis Budapesten!

2015. július 17.

ta_1.jpg

A július elején megtartott Terra Australis számomra a harmadik sokkoló Halász Attila-féle előadás volt. Tavaly a Red Earth néven, inkább szakmai kóstoló borzolta a kedélyeket, idén Attila visszatért a kötetlenebb, inkább hangulatot, ausztrál életérzést közvetítő Terrához. Rögtön egy AC/DC koncertrészlettel kezdtünk. Herczeg Ágnes boriskolájában nem csak a nagy meleg miatt forrt a levegő. Attila szokásos szókimondó, gondolatébresztő, odacsapó, provokáló, de szerintem nem rosszindulatú stílusa legalább annyi embert nevettetett meg és gondolkodtatott el, mint ahány résztvevő arcára kiült a döbbenet. Aki ismeri őt, nem lepődött meg.

Idén tetézte a „bajt”, hogy a kóstoló délelőttjén Attilát két egri borászatba vittem el. Hát, ebben sem volt köszönet. Eger talán legnevesebb pincészetének, valamint egy szintén top minőségre törekvő pincészetnek a 12 borából 2-2 volt izgalmasa számára. Erre azt est folyamán 5 percenként kaptunk emlékeztető fricskákat. Na, de lássuk a lényeget, a borokat.

img_3557.JPG
1. PENFOLDS Bin 00A Chardonnay 2000 Tumbarumba és Adelaide Hills régiók. NSW/SA.
Egy ritka Penfolds fehér, amely egész fürtös préseléssel készült.
Aranyszínű és némi mozgatás után szépen nyílik a tömör illata, amelyben pörkölt magvak, mogyoró, sok édes trópusi gyümölcs, szezámmag, vanília, pici pézsma fedezhető fel. Összetett és mély illat. Tömör szerkezetű bor, egyensúllyal, és még éppen működő savakkal. Több szintje van a bornak, egyrészt az édes hordófűszerek sora, mint pl vanília, fahéj, valamint az érett trópusi gyümölcsök, őszibarack, almakompót. Az alkohol magas, de nem lóg ki. Hosszú utóízt hagy maga után. 7,5 pont

 

img_3558.JPG
2. LEEUWIN ESTATE Art Series Chardonnay 2009 Margaret River régió, WA.
Az első telepítések 1975-ben történtek, miután a híres kaliforniai borászmogul, Robert Mondavi felfedezte a területet és prémium borok készítésére ösztönözte Denis és Tricia Horgant. Elegáns illatában pirított fenyőmag, szezám, kesudió, vanília és érett fehér gyümölcsök sora. Arányos, tömör a szájban. Vastag és koncentrált, mégse nehézkes. Kiváló szerkezetet mutat, miközben megbirkózik az alkohollal. Ízében vanília, szegfűszeg, érett alma, mangó, maracuja, grapfruit, citrusok és pirítós. Nagyon hosszú lecsengés. 8 pont

 

img_3549.JPG
3. MOUNT MARY Pinot Noir 2005 Yarra Valley régió, VIC.
1971-ben alapított pincészet. 1850-es években svájci telepesek telepedtek le itt és úgy találták, hogy a Yarra-völgy Bordeaux és Burgundia adottságait is hordozza. A későbbi alapítók, tekintettel arra, hogy imádták a jó borokat, a fenti két francia borvidéket keresztül kasul járták, gyűjtötték az impulzust, mondanánk ma. Az első telepítések 18 fajtát tartalmaztak, mindössze kb. 20 hektáron. 10 fajta megmaradt ebből, és a pincészet 4 birtokborának alapanyaga ma is. Természetesen, környezettudatosan termesztik a szőlőt, minél kevesebb beavatkozással. A pinot noir ültetvényük több mint 30 féle klónból áll. Rendszerint 8-10 napig erjed a bor, majd 16 hónapot tölt hordóban, amelynek 25%-a új. Szűretlenül kerül palackba. Egészen világos árnyalatú, narancsos színeket mutató bor. Illatában friss szamóca, málna, hecsedli, rókagomba, avar, medvecukor és gyógyszer. Lendületes korty, érett tercier aromákkal: avar, erdei gomba.  Ezeket szépen egészíti ki a cseresznye befőtt, szamóca és hecsedli. Közepes hossz. Fél óra elteltével karácsonyi sütemények fűszerei is megjelennek. Jó struktúrájú, elegáns bor. Most van a csúcson, szerintem nem tud már fejlődni. 7 pont  

 

img_3550.JPG
4. KOOYONG Ferrous Pinot Noir 2010 Mornington Peninsula régió, VIC.
KOOYONG  és Port Phillip Estate
A Gjergja család 2000-ben vásárolta meg a Port Phillip birtokot, majd 2004-ben a Kooyong birtokot. A borászatuk egy csodálatosa építészeti alkotás 80 km-re délre Melbournetől. Szinte minden munkát kézzel végeznek az ültetvényen. Minden boruk vadélesztővel készül, a legkevesebb beavatkozással. Nincs derítés és szűrés, valamint francia hordókat használnak.
Üledékes talajú a Kooyong területen az első telepítések 1996-ban történtek, ma már 40 hektáros ez a birtokrész. A Ferrous birtokrészben csak pinot noir található, amely keleti fekvésű, kevésbé védett a szelektől, de a legfontosabb: vasoxidban gazdag talaj, amely férfias borokat és hosszú érlelést biztosít.
Téglavörös színű bor, narancsba hajló színnel. Illatában sok ásvány, diszkrét és gyorsan múló animalitás, intenzív friss szamóca (!), pemetefű cukorka, hecsedli, cseresznye. Szájban harmonikus, elegáns, sokrétű, nem lomha, de magas az alkohol. Sok meggy, málna, bőr, vasas jegyek jelennek meg. Izgalmas és vagány bor, sok fantáziával. 9 pont

 

img_3551.JPG
5. HEWITSON Old Garden Mourvédre 2012 Barossa régió, SA.
Előadónk elmondása szerint a világon az elsők között kóstolhatjuk ezt a legendás nagybort, az 1853-ban telepített dűlő 2012-es, talán eddigi legjobb évjáratát. Valóban a pince honlapja szerint még a 2010-es van a piacon. 1998-ban Dean Hewitson alapította a borászatot, amely igen kiterjedt birtokszerkezettel rendelkezik a következő borvidékeken: Adelaide Hills, Eden Valley, McLaren Vale, Barossa Valley és Fleurieu Peninsula. 1853-as, tehát a legöregebb mourvédre ültetvény a Földön, a Barossa-völgy, Rowland nevű területéről. A mészköves altalajon, mélyrétegű homoktalaj jött létre, amelyen ez a gyalogtőkés, természetesen kézzel metszett, szüretelt ültetvény ma is boldogon virul. A termelők egész egyszerűen az örökség őrizőinek tartják magukat.
Rubin színű bor. Közepesen intenzív illatában rengeteg piros és erdei gyümölcs bontakozik ki. Emellett ánizs, mentol, gyógynövények és sült hús jelenik meg. Elegáns és harmonikus bor, érett, szerethető tanninokkal. Komplex és gazdag. Lendületes savú korty, integrálódott alkohollal és hosszú utóízzel. Édes hordófűszerek, sok erdei gyümölcs, mentol és pici fa. 100% új hordóban készült, de nagyon visszafogott a hordóhatás. Ez is a bor komplexitását mutatja. Nagy bor, a régmúlt idők emlékét idézve. 8,5 pont

 

img_3553.JPG
6. PETALUMA Coonawarra Merlot 2008 Coonawarra régió, SA.
A hatalmas méretű cég dűlős bora. Az Evans dűlő termését francia, Dargaud et Jaegle hordókban érlelték 20 hónapig. 1976-ban létrehozott pincészet az ultraprémium kategóriában mozog. A Coonawarra régió híres vörös talaja kiváló a cabernet és merlot fajtáknak. Halász szerint az egész kontinensi ország alkalmatlan a merlot fajtára, elsősorban az egyenetlen bogyón belüli érése miatt.
A pohárba került bor a legjobb ausztrál merlot-k közül való. Téglavörös színű bor, melynek illatában szamócalekvár, hecsedli, csoki, kávé, cassis és cseresznye. Tömény, koncentrált, húsos, vastag bor, magas alkohollal, kevés savval, nagy mennyiségű tanninnal, amely picit tapad. Ízében szilvalekvár, kávé, csoki, cassis. A korty végig fanyar, szinte kesernyés. Jól összerakott, korrekt bor, elegancia és különösebb izgalom nélkül. 6,5 pont

A kóstoló közepe táján megérkezett a szokásos vakon kóstolt meglepetés. Név nélkül, vagy a bátrak névvel találgathattak, hogy mi is ez vajon… Azt hiszem, a kontinenst senki nem találta ki, de a fajta többek fejében is összeállt.
Egy intenzív, rendkívül sok gyümölcsöt felvonultató illatú bort kaptunk. Nagyon koncentrált íz világát a töménység, húsosság, bujaság, magas alkohol, alacsony sav és nagyon érett tanninok jellemezték. Rengeteg gyümölcs, csoki, kakaó, vanília fedezhető fel és nagyon hosszú lecsengés. Ő volt az:

MOLLYDOOKER The Carnival Of Love Shiraz 2013 (McLaren Vale)
Tavaly ez a pince nagy felhördülést okozott a kóstolók körében, ennek a bornak a 2012-es verziójával. Idén is megosztotta a társaságot. Mindenesetre különleges és jó borról beszélünk. A 2013-as kevésbé volt lusta és likőrös, inkább volt borszerű a cucc.  


ta_2.jpg

 

img_3554.JPG
7. WENDOUREE Cabernet Malbec 2012 Clare régió, SA.
Tavaly is kóstoltuk ezt a pincét, hatalmas sikerrel. Illatában rendkívül intenzív gyümölcsbomba: áfonya, szeder, feketeribizli, érett szilva, fekete cseresznye, szeder, amelyet gyógynövényesség és kakaó egészít ki. Nagyon intenzív a szájban is, megfelelő savakkal, teljesen érett és bársonyos tanninokkal, magas, de integrálódott alkohollal. A sok gyümölcs mellett kávé, és gyógyszeresség is érezhető a szájban. Komplex, nagy formátumú bor, hatalmas érési potenciállal. Végtelen hosszú lecsengés. 9 pont

 

img_3559.JPG
8. WENDOUREE Shiraz Malbec 2012 Clare régió, SA.
Csúcs Shiraz, 40%-os Malbec tartalommal az 1919-ben és 1920-ban telepített Eastern dűlőkből. TWF
A tesójához hasonló nagyon tömény és intenzív illattal nyit, amelyben áfonya, szeder, piros ribizli, cseresznye, amely mellett a hordó is megjelenik édes fűszerek (fahéj, vanília, szegfűszeg, bors) formájában. Tömény, sokrétű, komplex tétel, kiváló arányokkal és struktúrával. Nagyon hosszú finis. Tömör, fajsúlyos, markáns bor. 9 pont

 

img_3555.JPG
9. ST HALLETT Old Block Shiraz 2010 Barossa régió, SA.
A birtokot a Lindner család alapította 1944-ban, de az Old Block Shiraz 1980-ban készült először, amely a két borász: Stuart Blackwell és Toby Barlow munkája.
A kiváló évjáratú, francia barrique hordóban érlelt bor, amely az ausztrál Qantas légitársaság első osztályán is kóstolható. Nagy mély bordó színű bor. A tömény, buja és széles illatot bors, édes fűszerek, szegfűszeg, valamint sok érett fekete és erdei gyümölcs uralja. Ízében mentol, gyógynövények, szeder, áfonya, bors, érett fekete cseresznye fedezhető fel. Selymes, szinte krémes korty, érett és bársonyos tanninok és magas, de nem zavaró alkohol. A savak megfelelően tartják a bort, bár magyar szájnak kicsit kevés. Koncentrált, tömény ,vastag, buja, komplex és hosszú bor. 8 pont

 

img_3556.JPG
10. CHAPEL HILL The Chosen Cabernet Sauvignon 2009 McLaren Vale régió, SA.
Biodinamikus, derítetlen és szűretlen, Gorge Block dűlőszelektált Cabernet bora. A pincészet eredeti épülete valóban kápolna, majd iskola is volt. Több tulajdonosváltás után ma egy svájci család tulajdonában van. 44 ha saját terület és mellette felvásárolt szőlővel is dolgoznak.
Szinte fekete színű bor. Az illat lehengerlően tömény és intenzív: csoki, kávé, tonkabab, sült hús, cassis és szilvalekvár. A korty tömény, vastag és nagyon koncentrált. Hat évesen is fiatal és hatalmas érlelési potenciállal rendelkezik. Íz világát a csoki, kávé, vanília, bors, fekete ribizli, hecsedli vezeti.
Brutális cabernet. 8 pont

Köszönjük Attila! Várjuk a 2016-os kóstolót! Várjuk a Wendoureet!!!!!

ta_3.jpg

A fotókat jómagam és Herczeg Ágnes készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr287630428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása