Szerenád a borklubban - Jásdi István járt nálunk!

2015. szeptember 24.

20150922_113213.jpg

A talán legismertebb csopaki termelő, kiugrott közgazdász, Jásdi István a 17 hektáros csopaki birtokán a dűlős tételeket spontán erjedéssel készítik, finom seprőn pihentetéssel. Az elegancia a cél, ez jól tetten érhető. Megfelelő évjáratban 4 dűlőből - Berekhát, Lőczedomb, Nagykút és Siralomvágó – is készítenek dűlős bort.

Egy romos épületet vásároltak meg Jásdiék 1998-ban, azt varázsolták birtokközponttá. „Természetesen” az épület nagy múltra tekint vissza. A mindenkori veszprémi püspök szőlőbirtokokkal rendelkezett és bort készített. Ranolder János püspök intézőjének, Szentirmay Józsefnek a nyári villája volt az épület, és itt született dr. Bakonyi Károly, a cserszegi fűszeresnek és sok más fajtának a nemesítője is.

Csopaki Rizling 2014
Acéltartályban, fajélesztővel készített bor.
Visszafogott illat, amely idővel tűzkövet, őszibarackot, birsalmát, citrusokat és szinte sós illatokat mutat. Kifejezetten élénk savak, diszkrét alkohol és közepesnél vékonyabb test jellemzi. Könnyen iható, férfias bor, amely a tengervíz sósságát mutatja a lecsengésben. 5,5 pont

Lőczedombi Olasz rizling 2013
1500 palack készül évente. Gazdag és elegáns illatában citrusok, ananász, őszibarack, pörkölt magvak, enyhe vaníliásság, pici pirítós fedezhető fel. A test krémes, selymes, nem veszítve a lendületes savakból. Strukturált bor, sok ásvánnyal, trópusi gyümölcsökkel. Emlékezetes lecsengés. 6,5 pont

Lőczedombi Szürkebarát 2013
Sok gyümölcs (sárga alma, birsalmasajt, trópusi gyümik) és dűlőtársánál intenzívebb hordóaromák (szegfűszeg,vanília, pörkölt mandula, kesu dió, keksz). Olajos, krémes textúra, kiváló savak. A korty intenzitásához képest visszafogott, elegáns alkoholt mutat. Ízében is sok édes fűszer, mandula, dió és citrusok, valamint ananász és mangó. Szép bor. 6,5 pont

Nagykúti Chardonnay 2013
Gazdag, sokrétű illat: keksz, pörkölt mogyoró, mandula, ananász, lime, citrus, fehér bors, vanília. Kiváló arányok, elegáns vitalitás, lendületes savak, krémes szerkezet. A borvidékre oly jellemző ásványosság és részletgazdagság. Keksz, mandula, vackor, birs, faeper, sárga alma, őszibarack, szőlő, vanília, fehér bors. Hosszú lecsengés. 7 pont

Ranolder fehér cuvée 2013
A házasítás 55%-ban furmintot, 45%-ban olasz rizlinget takar. Lassan nyíló illatában édes fűszerek valamint érett, édes trópusi gyümölcsök, birsalmasajt jelenik meg. Elegáns, krémes, szép szerkezetű bor, jó arányokkal, kordában tartott alkohollal, lendületes savakkal. Pörkölt fa, pörkölt mandula, ásványok, mangó, maracuja, sárga alma, szőlő. Emlékezetes lecsengés. 7 pont

Kiváló sor volt, amely szépen mutatta a termőhely adottságait és potenciálját.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr317807898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása