Az Alves de Sousa birtok bemutatkozása Budapesten

2017. szeptember 27.

134.jpg

A fillthewinebox.com borkereskedés import borokkal foglalkozik. Egyik legkedvesebb partnerük az Alves de Sousa, portugál pincészet, amely pince széles választékát a Tranzit Caféban mutatták be a nyár végén. A pince borait személyesen Patrícia Alves de Sousa mutatta be.
A leghíresebb portugál bortermelő területnek, a Douro borvidéknek, azon belül is a Baixa Corgo terület egyik sztárja Alves de Sousa, aki Portugáliában egyedüliként, két alkalommal is elnyerte az „Év Bortermelője” díjat. Domingos Alves de Sousa egy szőlőművelő család harmadik generációjaként nőtt fel, de csak szülei idős korában vette át a birtok irányítását, kezdetben félállásban, majd 1987-től teljes erőből ezzel kezdett foglalkozni. Ebben az időszakban kezdődött az erősített borok válsága, amely a száraz borok felé terelte Sousat.
Első száraz boruk egy 1991-es fehérbor volt.
Jelenleg hat birtok alkotja a borászatot: Quinta da Gaivosa, Quinta do Vale Raposa, Quinta das Caldas, Quinta da Estação, Quinta da Aveleira és a Quinta da Oliveirinha.
Összesen 130 hektárt művelnek.

Fehérek
Branco da Gaivosa 2016
A Douro régió megújulási folyamatának egyik első fehér bora volt, amely először 1992-ben készült.
Malvasia Fina, Gouveio és Arinto fajták házasítása. 70% acélban, a többi három éves francia hordóban erjedt, majd 8 hónapig finomseprős felkeverés mellett pihent.
Tiszta illat és íz, fehér virágok, citrusok, fehér húsú gyümölcsök és ásványok. Közepes test, szép finis, némi mandulás kesernyével. 6 pont (3400 Ft)

Berço 2012 Douro DOC
Avesso és Arinto fajták házasítása. Új francia hordóban erjedt és 18 hónapig pihent, finomseprő felkeverés mellett. Illatában kamilla, toast, őszibarack, sárgadinnye. Húsosabb, krémesebb, gazdagabb ízvilággal. Megjelenik a vanília is a fehér húsú gyümölcsök mellett. Hosszú lecsengés. 6,5 pont (8200 Ft)

 

fillthewinebox_alvesdesousa-3337.jpg

Vörösek
Vale da Raposa, 2015 Douro DOC
A klasszikus portóihoz is használt szőlőfajták házasítása: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca. 70%-ban cement, 30%-ban sokad töltésű hordóban készült. Gyümölcshangsúlyos illat (szeder, áfonya), ibolyával, piros paprikával. Könnyed, korrekt bor, tüzes alkohollal, közepes testtel. 5 pont (2600 Ft)

Vale da Raposa, Reserva 2014 Douro DOC
Touriga Nacional, Tinta Cao, Tinta Roriz, Touriga Franca. Hat hónapot töltött használt francia hordóban. Intenzívebb illat és íz, édes fűszerekkel, sok gyümölccsel. Komolyabb struktúra, mélyebb ízek. A közepesnél nagyobb test és hossz. 6 pont (2600)

Vale de Raposa, Touriga Nacional 2013 Douro DOC
A borvidék jellemzően házasításokban gondolkodik, ezért nem szokványos ennek a touriga nacional fajtabornak a készítése. 14 hónapot töltött másod-, harmadtöltésű francia hordókban. Kifejezetten aromatikus illat rózsával, ibolyával, borssal, szegfűszeggel, áfonyával. A korty is intenzív, édes fűszerekkel (fahéj, étcsoki) és gyümölcsökkel. A szemcsés tannin és a kortyhoz képest rövid lecsengés ront az élményen. 6,5 pont (8200 Ft)

Vale da Raposa, Sousão 2013 Douro DOC
Ismét egy fajtabor, a Douro borok gerincét, eltarthatóságát biztosító Sousão szőlőből. 15 hónapot töltött másodéved francia és portugál hordókban. Illatában mentol, eukaliptusz, balzsam, étcsoki, cseresznye. Megkóstolva gazdag, összetett, gyümölcs hangsúlyos bor, érett tanninnal és tüzes alkohollal. Az egész korty édesnek hat a fűszerek és az érett gyümölcsök miatt. Szerettem! 7 pont (8200 Ft)

 

alves_de_sousa.jpeg

Quinta da Gaivosa
Portugáliában jellemző volt, hogy egy adott területen több szőlőfajtát vegyesen művelnek és a termést is vegyesen dolgozzák fel. A modern ültetvények esetében egyre kevesebb ilyen műveléssel találkozunk. A pince is felújította az ültetvényt, de ragaszkodott a vegyes szőlőtelepítéshez, ezzel is a tradíciók előtt tisztelegve. Ide Sousão, Tinta Amarela, Touriga Nacional szőlők kerültek.

Quinta da Gaivosa, Primerios Anos 2013 Douro DOC
Az újjátelepített terület első termése, a fenti szőlőkből. 18 hónap másod és harmadéves francia és portugál hordókban. Intenzív fekete ribizli, balzsam, medvecukor, kakaópor, kávébab, szilvalekvár. Megkóstolva bársonyos, finom szerkezetű, lecsiszolt korty. Édes az összkép, sok érett gyümölcs és fűszerek. Hosszú lecsengés. 7 pont (3900 Ft)

Quinta da Gaivosa 2013 Douro DOC
80 évnél idősebb ültetvény termése, amely a Touriga National, Touriga Franca és a Tinta Cao fajták mellett több egyéb őshonos szőlőt is tartalmaz. 15 hónap első-, másodtöltésű hordókban. Nagyon gazdag illat: kakaóbab, kávé, étcsoki, szilva, mentol, toast. Megkóstolva is elegáns, egyensúlyos és nagyon gazdag. Nagyon komoly anyag, hosszú lecsengéssel. Csodálatos mélységű bor. 8 pont (9900 Ft)

Alves de Sousa, Reserva Pessoal 2008 Douro DOC
80 éves tőkék termése, több helyi fajta házasítása, mint a Tinta Amarela, Touriga National, Touriga Franca és a Tinta Cao. 16 hónapot pihent új francia hordóban. Brutálisan intenzív, összetett és elegáns. A nagy vörösbor minden jegyét hordozza: szilva, édes fűszerek, dohány, bőr, ibolya, száraz avar, kakaó, málnalekvár. Elegáns és komplex szájban is. Arányos, kiváló struktúra, nagy formátum. Hecsedli, szilva, kakaó, málna, szivar képe jelenik meg előtte. Nagyon komoly bor, végtelen hosszal. 8,5 pont (15300 Ft)

Abandonado 2013 Douro DOC
A bor neve, az Elhagyatott, mert ezt a dűlőt régóta nem művelték, de a család hosszú évek munkájával visszahozta a termelésbe. Több mint 20 helyi szőlőfajta, 80 évnél idősebb tőkéi találhatóak a területen. A bor 18 hónapot töltött új francia és portugál hordóban.
Intenzív illat: ibolya, medvecukor, szeder, áfonya, füstösség, kakaópor, fekete ribizli. Elegancia és egyensúly jellemzi a kortyot is. Selymes, érett tanninok, szép savak, komoly extrakt tartalom és gazdag aromavilág. Komoly hangvételű, nagyon sűrű, de szép eleganciát megtestesítő bor, olyan mértékben mély és részletes, hogy csak jókat lehet róla mondani. Nagyon komoly anyag! 8,5 pont 17800 Ft

 

fillthewinebox_alvesdesousa-3492.jpg

A csendes borok után következtek az erősített borok, amelyek híressé tették a Douro vidéket, de mára megkopott a fények, nem utolsó sorban azért, az édes borok általánosságban visszaszorulóban vannak.

Caldas, Fehér Portói
A tawny portói készítési metódusával készül: 4 nap héjon erjesztés, majd az erjesztés megállítása 77%-os erősségű borpárlattal. 7 évig, nem teljesen teli töltött cement tartályban pihent, elősegítve az oxidációt. Összesen tíz fajta házasítása, köztük például a Malvasia Fina, Viosinho, Gouveio. Illatában mazsola, birsalmasajt, magvak, karamell, mandula, datolya, narancshéj.
Megkóstolva a magas alkohol és test miatt selymes korty, közepesen hosszú lecsengés. Narancslekvár, mangó, mandula, sült banán. 6 pont (3900 Ft)

Caldas, Tawny Special Reserve
Hatvan évnél idősebb ültetvényekről szüretelték a sokféle helyi fajtát, köztük Tinta Francisca, Tinta Cao, Touriga Franca. 8 évet töltött francia hordóban. Illatában fahéj, almakompót, bőr, tejcsoki. Megkóstolva fahéj, tejcsoki, édes fűszerek, füge, datolya. Selymes és gazdag korty. Nem túl hosszú lecsengés. 6 pont (4500 Ft)

Quinta Da Gaivosa, 10 éves Tawny
A már megismert sok helyi fajta felhasználásával készült és 10 évet töltött francia hordóban.
Édes fűszerek, karamell, cappucino, aszalt szamóca az illatban. Megkóstolva bársonyos, érett tanninok, tüzes korty. Erdei gomba, szamóca, datolya, fügelekvár, narancshéj. Hosszú finis. 6,5 pont (7200 Ft)

Quinta Da Gaivosa, 20 éves Tawny
A nevéből is látható, hogy 20 évet töltött hordóban. Elképesztően gazdag és áradó, komplex illat fahéj, kávé, tejcsoki, datolya, füge, vanília, szegfűszeg, mazsola, némi gyógynövényesség. Intenzív, selymes, kifinomult korty. Mindene elegáns és behízelgő. Az alkohol is szépen simul a testbe. Hosszú és emlékezetes. 8 pont (11900 Ft)

Alves de Sousa Porto, 2009 Douro DOC
Egy évjáratos portói, amely még nagyon sok erdei gyümölcsöt tartalmaz, de már az érlelés édes fűszerei is határozottan megjelentek mind illatban, mind ízben. Csodálatos struktúra, komoly tartalom, nagy potenciál. Étcsoki, szilva, szeder, vanília, fahéj, szerecsendió. Nagyon sokáig megmaradó élmény. 7,5 pont (13700 Ft)

Köszönöm a szervezőknek a meghívást!

A fotókat a szervezőktől kölcsönöztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr1512890396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása