A bor más formában: Henri Mounier Cognac ház

2014. szeptember 08.

IMG_0783.JPG
A házat Henry Mounier alapította 1858-ban. Igazán sokoldalúak: Pineau de Charantes, Armagnac, whiskey, calvados, tequila területeken is otthonosan mozognak, de a Grey Goose francia vodka létrehozása is az ő nevükhöz fűződik, bár ma már nem ők tulajdonolják. De lássuk a legfontosabbat, mindennek az alapját, a cognacot.


Henri Mounier VS
A cognacnál megszokott borostyán színnel nyit. Illatában intenzív alkoholérzet, amit ügyesen kicselezve eljuthatunk az friss gyümölcsökig, amit a birs, sárgabarack fémjelez. Kevés virágosság és ellenpontként az aszaltgyümölcsök is megjelennek.
A kortyot is az alkohol uralja, ami kissé rusztikusra hangolja a képet, de az illatban domináns gyümölcsök megjelenése természetessé teszi a mosolyunkat. Kevés földes jegy is megjelenik a száraz próba során.  
Könnyedsége igen szerethető.  6 pont

Henri Mounier VSOP
Borostyán színvilág, mi más is lehetne! Először a friss, majd a túlérett, később a lekvárra emlékeztető sárgabarack dominál, amit birskörte egészít ki gyümölcsfronton. Kevés fehér virágos jegy, valamint némi nehezékként pici avar, dohány és pörkölt fa.
Ízében megnyerő, hogy az alkohol kifejezetten elegáns játékos. A korty bársonyos, finoman csúszik. Arányos szerkezet. Az illatban kedvelt jegyek jól észlelhetőek, kiegészíti őket a tejcsoki és némi füstösség. Elegáns cognac!    6,5 pont

Henri Mounier XO
Mély borostyán színnel vonzza a tekintetünket.
Komplex illatkavalkád: sárgabarack, birsalma, dió, szivar, avar, szalma, kevés menta, cédrus, pörkölt jegyek, füstösség.
Krémes, olajos korty, bársonyos érzet. Az alkohol megkapta a beolvadáshoz szükséges időt. Érett gyümölcsök, néha lekváros formában. Fa, egyéb pörkölési aromák. Szivar, föld, bőr. Elegáns és komplex, gazdag és hosszú.
Utóízében is visszafogott alkohol, elegáns korty.  De jó inni!   8 pont

Folytatása következik...

Köszönet a kóstolóért a www.royalcognac.hu szakembereinek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr776680619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása