Toszkán villámlátogatás Budapesten

2015. június 04.

Még márciusban volt egy toszkán kóstoló Budapesten, amelyre két tucat termelő érkezett a talán legismertebb olasz borrégióból. Természetesen nem tudtam minden bort megkóstolni, de azért nem panaszkodom.


Badia a Coltibuono
Toszkána egyik legrégibb termelője Chianti Classico szívében. Az apátságot 1051-ben alapították és a bencések telepítették az első szőlőket. Napóleon után az apátságot feloszlatták és magán kézbe került a birtok. Ma 60 hektáron művelnek szőlőt.


img_2723.JPG
Coltibuono Cetamura Chianti DOCG 2013
Hordót nem látott tétel, amely 80%-ban sangiovese. Meglehetősen világos piros színvilág. Illatában gyümölcskosarat idéz: málna, eper, meggy, cseresznye, piros ribizli. A fajta nedves földet idéző karaktere is megjelenik. A korty is intenzív, lendületes savakkal, könnyen fogyasztható. Gyümölcsvezérelt, jó ivású, szép bor. 7 pont

Coltibuono RSm Chianti Classico DOCG 2012
100% sangiovese, amelynek illata összetéveszthetetlen. Megjelennek benne a cseresznye, meggy, ribizli vezette piros gyümölcsök, de a fajtára szintén jellemző avar, nedves föld is felismerhető. A korty egyensúlyos, jól iható, lendületes savakkal. Fekete cseresznye, eper, pici mentol és cédrus. Szép bor. 7 pont

Badia de Coltibuono Chianti Classico DOCG 2012
90%-ban sangiovese, amit a következők egészítenek ki: canaiolo, ciliegiolo, colorino. Gyümölcsök vezetik az illatot: fekete ribizli, áfonya, szeder, hecsedli. A korty lendületes, közepes alkohollal és testtel, de tapad a tannin. 6,5 pont

Cultus Boni Chianti Classico DOCG 2010
80% sangivese, 5% canaiolo + malvasia negra, ciliegiolo
Az érett (vagy érettség felé haladó) vörösbor illat, amely időt kér, de azt meghálálja. Nem a könnyen nyíló és értelmezhető borok közé tartozik. Az őszi erdő minden jegye felismerhető illatban és ízben, bele értve a gyümölcsöket is. Krémes textúra, komplex, gazdag bor, még mindig virgonc savakkal és hosszú lecsengéssel. 8,5 pont

Badia de Coltibuono Chianti Classico Riserva DOCG 2010
95% sangivese, 5% canaiolo
Rétegzett, nehezen kibontható, érett vörösbor illat. A korty szintén összetett, izgalmas, buja, gazdag. Az őszi erdő és a gyümölcskosár keveréke. Szép savakkal, elegáns tanninnal és jó hordóhasználattal. Hosszú finis. 8,5 pont

Sangioveto, Toscana Rosso IGT 2011
A 100 % sangiovese tétel nagyon fiatal. Illatában medvecukor, herba, fekete ribizli, kávé fedezhető fel. Lendületes savak, feszes szerkezet. Melegítő alkohol és kemény tanninok miatt még időt kér. Ízében erdei gomba, nedves föld, gyógynövények és aszalt szilva. Hosszú lecsengés. 7 pont


Campo Alla Sughera
A 20 hektáros birtok 1998-ban létesült Bolgheriben, az olaszok Bordeaux-analóg kiváló terroirján.

img_2720.JPG
Adéo, Bolgheri DOC 2011
60% cabernet sauvignon, 40% merlot alkotja a házasítást. Intenzív illat, ami nagyon könnyen elvezet a felhasznált fajtákhoz. Fekete ribizli, szilva, szeder, menta. Közepes testű, nem magas alkoholú, egyensúlyos bor, érett tanninnal, szép textúrával. 7 pont

Arnione, Bolgheri Superiore DOC 2009
40% cabernet sauvignon, 20% merlot, 20% cabernet franc, 20% petit verdot alkotja a bort.
Intenzív illat sok erdei gyümölccsel. Kiváló textúrájú, érett tanninú elegáns, komplex bor. Nagyon koncentrált és rétegzett bor, amely gazdag, de mégsem nehézkes. A hordófűszerek közül, csoki, szegfűszeg, szivardoboz fedezhető fel, amit a sok fekete bogyós gazdagít. Komoly bor. 8,5 pont


Guado Al Melo
30 hektáros birtok Bolgheriben, amelyet Michele Scienza vezet.

guadoalmelo-jassartebolgherirosso.jpgA palackfotót itt találtam.


Jassarte, Toscana Rosso IGT 2011
30 féle, vegyesen szüretelt, saját, kvázi génrezervátumból készített bor. Érett vörösbor illat: mentol, édes gyökér, cassis, pici nedves föld. A tanninok érettek, a korty krémes, a savak lendületesek. Nagyon jó ivású, gazdag, de nem nehézkes vörösbor, hosszú lecsengéssel. Nagy kedvencem volt! 8,5 pont


Nittardi
A Chianti Classico részen lévő butikborászat, amely eredetileg erődítmény volt a XII. században, majd a híres reneszánsz művész, Michelangelo is tulajdonolta, és készített is bort a területről. Több tulajdonosváltás után ma a Canali-Femfert család tulajdonában, akik 1999-ben Maremmában is vásároltak területet.

top_responsive.jpg

A fotót a weboldalukról vettem kölcsön.


Belcanto Chianti Classico DOCG 2012
90%-ban sangiovese, amelyet több helyi fajta egészít ki. Illatában érett cseresznye, szeder, fekete ribizli. Az érett tanninnak köszönhetően selymes korty, arányos szerkezet, lendületes savak jellemzik. Harmonikus bor, sokrétű íz világ, hosszú lecsengés. Vagány bor! 7 pont

Casanuova di Nittard, Chianti Classico DOCG 2012
Egyetlen dűlő termése, amely 100% sangiovese. Tömény, koncentrált bor, túlérett gyümölcsökkel, puncsos, málnalekváros jegyekkel. Olajosan mozgó, lomha bor. A régióra jellemző lendületese savakat hiányolom ebből a borból. 6,5 pont

Nittard Riserva, Chianti Classico Riserva DOCG 2011
5% merlotval fűszerezték meg a sangioveset. Illatában fekete bogyósok uralkodnak, amit némi földesség, kevés medvecukor egészíti ki. Arányos, kiváló szerkezetű korty, lendületes savakkal és érett tanninokkal. Gazdag, sokrétű, szép bor. 8 pont

Ad Astra, Toscana IGT 2012
Egy szupertoszkán a következőkből: 40% sangiovese, 20% cabernet sauvignon, 20% merlot, 20% syrah és egyéb helyi fajták. Intenzív illatában sok érett gyümölcs, ásványosság és határozott animalitás fedezhető fel. Testes, tömény, vastag korty, krémes, selymes textúrával. Meleg tónusú bor, megfelelő savakkal és hosszú lecsengéssel. 6,5 pont

Nectar Dei, Maremma Toscana IGT 2011
A pince másik szupertoszkánja, cabernet sauvignon (40%), merlot (20%), petit verdot (20%), syrah (10%) és egyéb fajták házasításával. Érett vörösboros illatában erdei gyümölcsök és némi bőrösség, nedves tornacipő jelenik meg. Ízben gazdag, összetett, érett tanninokkal és szép savakkal. Lendületes, nagyon tartalmas, mégis könnyen iható bor. 8 pont


Tenuta Di Capezzana
A Capezzana területen már 3000 éve is folyt szőlőtermesztés. A reneszánsz korban létrehozott birtok 1920 óta a Bonacossi család tulajdonában van. A 670 hektáros birtokon 90 hektár szőlő található, amelyről bio minősítésű borokat készítenek.

tn_3_kozep.jpg

A fotót egy korábbi saját cikkből vettem.


Mamma Nera IGT 2013
A tétel fele sangiovese, amely mellett cabernet, merlot, canaiolo és syrah került a borba. Intenzív illatában erdei gyümölcsök dominálnak. A korty kissé rusztikus, magas savakkal és a közepesnél vékonyabb testtel. Ízben is erdei bogyósok dominálnak. 6 pont

Barco Reale, Carmignano DOCG 2012
70% sangiovese, 15% cabernet sauvignon, 10% canaiolo, 5% cabernet franc
Intenzív illatvilág, amely édes, érett erdei gyümölcsökről szól, amit szegfűszeg, vanília, fekete cseresznye egészít ki. A korty selymes és gazdag. Érett tanninok és lendületes savak jellemzik. Kissé rövid lecsengés. 6,5 pont

Ville di Capezzana Carmignano DOCG 2010
80% sangiovese, 20% cabernet sauvignon alkotja, amely 15 hónapot töltött 350 literes hordókban. Illatában a hordó dominál: mentol, cédrus, szivar valamint föld és nedves avar. Ezek mögül, idővel, fekete bogyós gyümölcsöket lehet kimozgatni. Feszes szerkezetű, érett tanninú, koncentrált bor. 7 pont

Trefiano, Carmignano DOCG 2008
80% sangiovese, 10% cabernet sauvignon, 10% canaiolo fajták házasítása. Illatában füst, sonka, aszfalt, amely mögül cassis és szeder bújik elő. Nagy testű, koncentrált, magas alkoholú bor, érett tanninnal, visszafogott savakkal. Sűrű szövésű, tömény bor, de ezzel lomhává is válik. A lecsengésben is sok a füst és fa. Kár érte. 5,5 pont

Ghiale della Furba Toscana Rosso IGT 2009
50% cabernet sauvignon, 30% syrah, 20% merlot alkotja a házasítást. Illatában medvecukor, mentol, fa, cédrus. Koncentrált, tömény, vastag, hosszan tartó bor, de a fa teljesen uralja. A pohárban mozgatva lassan előbújik némi málna és cassis. Kár a sok fáért. 5,5 pont


Tenuta La Novella
A 12 hektár szőlőskert Chiantiban, 500 méter feletti tengerszinten található. 1996 óta egy francia üzletember, Francois Schneider tulajdonolja a birtokot, amely 1998-ban organikus minősítést kapott.

img_2724.JPG
Casa di Colombo, Chianti Classico Riserve DOCG 2011
Csak sangiovese szőlőből készült a bor, amelynek elegáns, hűvös tónusú illatában medvecukor és fekete bogyósok uralkodnak. Könnyen csúszik a selymes tanninoknak és a kiváló textúrának köszönhetően. Ízében gyógynövények, dohány, fekete cseresznye és áfonya fedezhető fel. Hosszú lecsengés. 7 pont

Tenuta La Novella Chianti Classico Riserve DOCG 2010
A sangioveset a bordeauxi fajták egészítik ki, összesen 15%-ban. Olajos mozgású bor. Koncentráltabb illat, amely intenzíven ásványos, köszönhetően a palás talajnak.  Kiváló savai vannak, de a hordó miatti tapadás visszavesz az élményből. Az ásványosság az ízben is domináns jegy a fekete ribizli és szeder mellett. 6,5 pont

Piano del Sarti, Toscana Rosso IGT 2009
Sangiovese és cabernet dominál a házasításban, amelynek illat intenzív, buja, tömény. Koncentrált, tömény bor, amelyben sonka, füst dominál. A tannin tapadása túl agresszív. Lecsengésében is a hordó kesernye rontja az összképet. Kiváló alapanyag, hordóval elrontva. 5 pont

Piano del Sarti, Toscana Rosso IGT 2011
Illatában tűzkő és animalitás, fa, füst, valamint fekete bogyósok sora. Ízben krétásság mutatja a talajt, mellette sok erdei gyümölcs és dohány érezhető. A hordó tannin itt is tapad. A bor amúgy tömény, vastag és koncentrált, de utóízében is a fa uralkodik. 6 pont

 

Összességében egy jól szervezett rendezvény volt, pont annyi vendéggel, hogy még lehessen beszélgetni a kiállító borászokkal. Meglepően sok olyan borral találkoztam, amely középszer, vagy az alatt volt minőségben. Ezek a borok nem szerepelnek a listámban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr647517064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.