Piedone a Csobáncon

2015. augusztus 01.

img_3625.JPG

Beöthy János ősei a Káli-medencében művelték a szőlőt generációkon át. János is ebben nőtt fel, de az idill hamar elmúlt, Németországban kellett új életet kezdeni. A csúcsgasztronómiát kiszolgáló delikátesz és húságazat szereplője volt, ahol könnyen, és gyorsan beszippantotta a kiváló borok világa. Burgundia az etalon. Azt hiszem, lelki társak vagyunk. Jó tudom, nem csak mi ketten.

A rendszerváltás után a magyar borászokat megismerve, merész tervet szőtt. Csobáncon vásárolt területet, amelyet ma is művel. Azóta is itt készíti a biológiai szőlőtermesztés elvét követve a borokat.  Minimális beavatkozással, csak ként és réz oxidot permetezve. Így megmaradnak a természetes élesztő gombák, amelyek kifejezik a terroirt. János büszke rá, hogy csak fogyasztásra kész borokat hoz a piacra.
Csodás kilátást nyújtó teraszán kóstoltunk. A csoda elvarázsolt, csak a két záró bornál ragadtam tollat…

Badacsonyi Pinot noir birtokbor 2008
Téglavörös színű bor, amely a szélek felé narancsba hajlik. Közepesen intenzív illatában erdei gyümölcsök, föld, tűzkő, kakaó és szegfűbor fedezhető fel. Diszkrét, nem tolakodó az első benyomás.
Ízében még mindig nagyon fiatalos, amit az élénk, határozott savak biztosítanak. Visszafogott alkohol, közepes test jellemzi és ennek következtében könnyen iható. Ez nem azt jelenti, hogy könnyed a bor, hiszen tele van vibrálással, izgalommal és lendülettel. Sok kő, földesség, kakaó, kávé, szeder, áfonya, szamócalekvár, málna jellemzi a kortyot. A tannin az utóízben lép előtérbe, amikor enyhe tapadással és pici kesernyével jelentkezik. Kiváló szerkezetű, egyensúlyos bor. Nem tökéletes bor, de nagyon sokat tudnék inni belőle. 7 pont

Badacsonyi Kadarka, Shaman, 2011, aszú metodikával készítve
Világos, meggypiros árnyalatú bor, amely bel tartalmát mutatja a pohár falán megjelenő könnyezés, feltapadás. Közepesen intenzív illatában piros bogyósok, piros ribizli, hecsedli, málna, meggy, cseresznye, fekete cseresznye, izgalmas fűszerek, szegfűszeg, szegfűbors mutatkozik. Magas cukortartalom (legalább 100 g/l), amely nem túl sok, egyensúlyban van a savakkal és az érett, bársonyos tanninnal. Alacsony alkohol, nagyon hosszú utóíz. Ízében málna, cseresznye, meggy, hecsedli, szederlekvár. Tartalmas, nem nehézkes, de rendkívül gazdag bor, amit nagy élvezet kortyolni. Nagyon tetszik az egyensúlya. Egyetlen problémám, hogy ilyen bel tartalom után hosszabb lecsengést várnék. 8 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr277664954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása