Fekete Béla borpáros a Somlóról

2015. augusztus 24.

img_3804.JPG

Somló és Fekete Béla bácsi nagy kedvencem, kár lenne tagadni. Megkerülhetetlen ikon ő a hegyen. Sajnos ma már nem bírja egyedül a pince ügyeit vinni, ezért értékesítette három lelkes fiatal befektetőnek a borászatot. Az elkötelezett befektetők várhatóan tovább fogják vinni a magas minőséget, amire garancia, hogy Béla bácsi mint szaktanácsadó részt vesz az általa alapított pincészet életébe.

Fekete Béla, Somlói Hárslevelű 2008 Aranyhegyi dűlő
Természetesen idő kell egy ilyen idős bornak, hogy kinyíljanak az illatjegyei, amik az őszibarackra, birsre, körtére, pörkölt fára és gyógynövényre emlékeztetnek. Az ásványosság is erősen jelen van.
A korty vastag, krémes, intenzív savakat, közepesnél több alkoholtartalmat mutat. A savak mellett az ásványosság igen intenzív sós ízhez vezet, amely a teljes kortyot uralja. E mögül próbál kibújni az őszibarack, a birs, a gyógynövény, a mandula és a szerecsendió. Hosszú lecsengés. Hamisítatlan somlai, hamisítatlan Béla bácsis bor!
Összességében szép bor, de számomra hiányzik belőle valami plusz, és elegancia, ami miatt ma, nálam „csak” 7 pont.

Fekete Béla, Somlói Juhfark 2009 Aranyhegyi dűlő
Aranyszínű ital, közepesen intenzív illatintenzitással. Ezt az illatot fehér virágok, virágpor, méz, fahéj, vanília, aszalt körte, birs és sárgabarack határozza meg. Közepes testű bor, élénk, virgonc savakkal, közepes alkoholtartalommal. Sokrétű és összetett ízvilág, amelyben a fehér húsú gyümölcsök mellett édes fűszerek (szegfűszeg, vanília, fahéj) érezhető. Az ásványok sósság formájában fedezhetők fel. Érett bor, amelynek egy hiányosságát érzékeltem. A korty gazdagságához képest gyorsan elfogy az ember szájában az utóíz. 6,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr747719404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása