Ahogy egy korábbi posztban már írtam, az Armagnac a Cognachoz hasonló ital, azzal a lényeges eltéréssel, hogy amíg híresebb társa kétszeri leprálással készül, addig az Armagnac egyszeri desztillálással. Ennek eredményeképp rusztikusabb, élesebb, határozottabb alkoholérzetű italt kapunk.
A ház olyan kereskedő, aki a termelők frissen párolt tételeit gyűjti össze és érleli, majd palackozza és értékesíti. A család 1859-óta készít Armagnacot Ayguetinte nevű településen, a templomos lovagok korában épült kastélyban.
VS
A hát legfiatalabb tétele. Intenzív, masszív illatában száraz virágok, vanília, széna, avar, kevés aszalt szilva és némi gumisság jelenik meg. Az alkohol zavaróan intenzív, kapar, éget. Ízvilágát a dió, mandula, fehér csoki és édes fűszerek határozzák meg. Meglehetősen rusztikus tétel. 5 pont
XO Cuvée Rare
Kifinomultabb illat, amelyben vanília, édes fűszerek, puncs és bors fedezhető fel. Ahogy nyílik az ital, narancshéj, szegfűszeg, szerecsendió és száraz virágok is megjelennek. Az alkoholtartalom itt is intenzív, de sokkal barátságosabb. Ízében fehér csoki, kesudió, karamell, vanília érezhető. Összetett, hosszú, gazdag anyag. 7 pont
25 éves Hors d’age
Összetett, gazdag, izgalmas illat, ami gomba, datolya, füge, aszalt szilva, öreg bútorok nemes illata és édes fűszerek sokaságát mutatja. A korty is tömény, koncentrált és testes. A korty is tömény, gazdag és sokrétű: bors, szegfűszeg, szerecsendió, puncs, pörkölt fa, datolya. Nagyon hosszú lecsengés. 7 pont
36 éves, Tenareze
Cognacra emlékeztető elegáns illatvilág: karácsonyi sütemény, marcipán, aszalt szilva, füge, datolya, narancshéj. Selymes, krémes szerkezetű, tömör armagnac, kissé csípős alkohollal. Ízében visszaköszönöm az illatban megismert gazdagság, amit vanília, tonkabab, szerecsendió egészít ki. 7,5 pont
Folytatás következik az évjáratos tételekkel!