Armagnacok a J. Damblat háztól

2015. augusztus 28.

img_3922.JPG

Ahogy egy korábbi posztban már írtam, az Armagnac a Cognachoz hasonló ital, azzal a lényeges eltéréssel, hogy amíg híresebb társa kétszeri leprálással készül, addig az Armagnac egyszeri desztillálással. Ennek eredményeképp rusztikusabb, élesebb, határozottabb alkoholérzetű italt kapunk.
A ház olyan kereskedő, aki a termelők frissen párolt tételeit gyűjti össze és érleli, majd palackozza és értékesíti. A család 1859-óta készít Armagnacot Ayguetinte nevű településen, a templomos lovagok korában épült kastélyban.


VS
A hát legfiatalabb tétele. Intenzív, masszív illatában száraz virágok, vanília, széna, avar, kevés aszalt szilva és némi gumisság jelenik meg. Az alkohol zavaróan intenzív, kapar, éget. Ízvilágát a dió, mandula, fehér csoki és édes fűszerek határozzák meg. Meglehetősen rusztikus tétel. 5 pont

XO Cuvée Rare
Kifinomultabb illat, amelyben vanília, édes fűszerek, puncs és bors fedezhető fel. Ahogy nyílik az ital, narancshéj, szegfűszeg, szerecsendió és száraz virágok is megjelennek. Az alkoholtartalom itt is intenzív, de sokkal barátságosabb. Ízében fehér csoki, kesudió, karamell, vanília érezhető. Összetett, hosszú, gazdag anyag. 7 pont

25 éves Hors d’age
Összetett, gazdag, izgalmas illat, ami gomba, datolya, füge, aszalt szilva, öreg bútorok nemes illata és édes fűszerek sokaságát mutatja. A korty is tömény, koncentrált és testes. A korty is tömény, gazdag és sokrétű: bors, szegfűszeg, szerecsendió, puncs, pörkölt fa, datolya. Nagyon hosszú lecsengés. 7 pont

36 éves, Tenareze
Cognacra emlékeztető elegáns illatvilág: karácsonyi sütemény, marcipán, aszalt szilva, füge, datolya, narancshéj. Selymes, krémes szerkezetű, tömör armagnac, kissé csípős alkohollal. Ízében visszaköszönöm az illatban megismert gazdagság, amit vanília, tonkabab, szerecsendió egészít ki. 7,5 pont

 

Folytatás következik az évjáratos tételekkel!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr217741464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása