Ízelítő Bruno Paillard Champagne tételeiből

2015. október 04.

bruno-paillard.png

 

Bruno Paillard 1953-ban született Reimsben, de a család 1704-óta foglalkozik szőlőtermesztéssel. Hősünk borbrókerként kezdte a szakmát, de néhány év múlva saját pezsgőkészítésen kezdett el gondolkozni. Ezt hamar tett is követte. 1981-ben, nagyon fiatalon, szőlő és pénz nélkül állt, de egy öreg Jaguárt sikeresen eladott egy gyűjtőnek. Meg is volt a kezdő tőke. Igazi vakmerőség volt egy olyan konzervatív régióban újat létrehozni, ahol közel száz éve nem nyitottak új házat. Pár év alatt elérte, hogy a teljes egészében földalatti pincében készültek a champagne tételek.

Az első saját 3 hektáros Grand Cru ültetvényét Oger településen 1994-ben vásárolta meg. Ma 32 hektárral rendelkezik, amiből 12 h Grand Cru: Oger, Le Mesnil, Bouzy,Verzenay. Az évi 500 000 palack elkészítéséhez további 32 hektárról vásárol szőlőt.


20150920_182341.jpg
Champagne, rosé
Csak a legelső préslevet használták ehhez a tételhez. Pinot noir alapú, amely kevés Chardonnayt is tartalmas. A Pinot noir egyrészt mint fehérre erjesztett alapbor, másrészt vörösre készített „színező anyag” van jelen a Champagneban. Évjárattól függően tartályban és hordóban tárolt ún. ’reserve’ bort is adnak hozzá. 3 év után degorzsálták és 6 gramm cukrot tartalmazott a dosage.
Illatában a tipikus Champagne aromák jelennek meg, kifejezetten elegáns kombinációban: keksz, élesztő, piros ribizli, kevés mentolosság. Krémes szerkezet és buborékok jellemzik.  Élénk sav, közepes test, moderált alkohol biztosítja az eleganciát és harmóniát. Kifinomult pezsgő kétszer sülttel, keksszel, citrusokkal, piros ribizlivel, fügével, málnával, és elegáns élesztővel. Hosszú lecsengés. 8,5 pont

 

20150920_200434.jpg
Brut Millesimé 2004 Assemblage
Ez a ttel 9 Champagne település alapanyagának házasítása, (Chardonnay (48%) és Pinot noir (52%). 9 évet töltött a pincében a tétel, majd a 2012-es degorzsálás után 5 gramm/ liter cukrot adtak hozzá, ami kifejezetten alacsony dozázsnak felel meg.
Közepesen intenzív és elegáns illatában virágpor, fehér virágok, édes fehér gyümölcsök, citrusok, briós és elegáns kekszesség fedezhető fel.
Fiatalos karakterű Champagne! Harmonikus tétel, nagyon gazdag aromakészlettel és mélységgel: aszalt gyümölcsök, málna, méz, gyömbér, szegfűszeg, narancshéj, elegáns kekszesség és pici élesztősség, kenyérhéj. Krémes habzás. Férfias savak, mégis egyensúlyos korty. Hosszú utóíz. 9 pont

A logót a weboldalukról kölcsönöztem. Köszönet a borokért Tar Ferencnek!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr717882110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása