Merfelsz Gábor a Házban

2015. november 06.

20151105_143737.jpg

Az 1999-ben, Szekszárdon alapított pince ma 8 hektárt művel.
Liszt Ferenc hívta "nectar sexardique"-nak a szekszárdi borokat, amely név ma a Merfelsz Pince válogatás borcsaládját fedi. Ebből a válogatásból került a poharamba három, élete elején járó bor.


Nectar Sexardique, Merfelsz, Nero-Medina ( - Cabernet sauvignon) 2013
A korábban csemege, ma már kettős hasznosítású, rezisztens, Néró szőlőfajtát Csizmazia József nemesítette, ahogy a medinát is. Mindkettő Egerben látta meg a napvilágot, de továbbra is kevés gazda dolgozik velük.

Mély, szinte feketébe hajló szín, bíbor karimával. Közepesen intenzív illatában édeskés, érett piros bogyós gyümölcsök uralkodnak. Nagyon fiatal illat, pici törkölyösséggel, medvecukorral, piros paprikával.
Nagyon fiatal bor. Sok piros és fekete bogyós gyümölccsel. Fanyar ízvilág. Érett tanninokkal, nagy testtel, magas alkoholérzettel. Közepes lecsengés. Utóízét a fanyar gyümölcsök uralják. 5 pont

Nectar Sexardique, Merfelsz, Nero-Rösler 2013
A Rösler fajtát az 1970-es években hozták létre Ausztriában. Ott sem tartozik a legnépszerűbb fajták köz, hát még hazánkban. Ha jól tudom, csak Merfelsz Gábor termeszti ezt a különlegességet.
Mély bordó, szinte feketés mag, lilás, bíbor színnel. Tömör, fajsúlyos illat: étcsoki, kávé, szilvalekvár, aszalt áfonya, szeder.
Tömör szerkezet, jó arányok, nagy test, magas alkohol. Szépen használt hordó: csoki, kakaó, kávé aromákkal. Sok fekete bogyós gyümölcs. Hosszú finis. 6 pont

 

Nectar Sexardique, Merfelsz, Cabernet franc selection 2012
Közepesen intenzív illatában mentol, cédrus, hűvösség fedezhető fel. Ezeket szilva, hecsedli, mák, füst, pici föld, kávé egészíti ki.
Tüzes és bársonyos korty, amit a finom szemcsés tanninok biztosítanak. A testre és az alkoholédességre építő bor, visszafogott savakkal. Ennek ellenére az aromagazdagság a szép borok közé emeli. Továbbra is hűvös tónusú, cédrus, szivardoboz, csoki, kávé, aszalt szilva, aszalt füge, medvecukor, hecsedli aromavilág jellemzi. Széles, testes bor, hosszú lecsengéssel. Az utóízben megjelenik a füstös kesernye. 6,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr348052932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása