Érleltbor csokor

2015. november 08.

old-wine-bottles.jpg

Konyári Pincészet, Páva 2009
A Konyári család Balatonlellétől délre, 38 hektáron készít bort oly sikeresen, hogy Konyári Jánost az Év bortermelője címet is kiérdemelte 2008-ban. Az ő nevéhez fűződik az első barrik használata hazánkban. Ma már fia, Dániel is nagy szerepet vállal a pince életében, aki 2009-ben az Év Fiatal Borászának választottak.  

A Kishegy dűlő cabernet franc és sauvignon termése, fában erjesztve, amely több mint egy évet hordóban töltött.
Intenzív illatában cserzett bőr, sonka, csoki, kávé, karamell, cassis, fekete olíva. Koncentrált és gazdag illat, amit a hordó aromái uralnak.
Szájban vastag, koncentrált, sűrű szövésű. Még mindig intenzív tannin, magas alkohol és tömörség. Sok érett erdei gyümölcs, amit még mindig maga alá gyűr a fa: csoki, kávé, karamell, vanília, medvecukor. Pici kesernye jelenik meg az utóízben, amely egyébként hosszú. 7,5p

pava2009_1.jpg


Malatinszky Pincészet, Villányi Kúria, Cabernet franc 2006
Malatinszky Csaba a korábbi sommelier, ma már 30 hektárt organikusan művelő villányi szőlősgazda, borász. A Villányi Franc mozgalom mögötti filozófia egyik legfontosabb origója. Ez a bor, a 2003-ban elkezdett és ikonikussá volt sorozat méltó folytatása.
A kor látszik a színén: narancsba hajló tónusok. Érett illatában avar, gomba, fa, bőr, érett erdei gyümölcsök, sonka, tejcsoki, karamell, cappuccino jelenik meg. Megállapodott, elegáns illatvilág.
A korty gazdag, tömör, de nem nehézkes. Kiváló szövésű, egyensúlyos bor. Érett tanninok, integrálódott alkohol jellemzi. Aromáit a karamell, kávé, avar, föld, aszalt szilva, fekete olíva határozza meg. Hosszú lecsengés. 7 p

kcf_2006-380x579.png

 Royal Tokaj Pincészet, Tokaji Aszú 5 puttonyos, Betsek 1991
Tokaj egyik legismertebb és nemzetközileg legelismertebb pincészete már 26 éve megkerülhetetlen a borvidéken.  Az első külföldi tulajdonú pincészet volt Tokajban a rendszerváltoztatás után. A vilgáhírű szakíró, Hugh Johnson is részvényese és hírvivője a cégnek. A dűlőszelektált borokra esküsznek, melyek olyan első osztályú területekről származnak, mint a Mézes Mály, Nyulászó, Szt. Tamás és a Betsek dűlők.
Izgalmas és összetett illatában érlelt aromák sora: száraz, aszalt gyümölcsök, rengeteg édes fűszer. fahéj, vanília, tejcsoki. Egészen enyhén az oxidáció megjelent.
Gazdag, tömör és krémes szerkezetű. A sav szépen lépést tart a cukorral. Koncentrált és elegáns bor, nagyfokú mineralitással. Komplex és hosszú. Tejcsoki, karamell, szegfűszeg, licsi, maracuja, aszalt sárgabarack, fahéj. Végtelenül hosszú lecsengés. 8,5 pont

20150928_180618.jpg

 

A vörösök fotóját a weboldalukról vettem kölcsön, a aszút fotóját magam készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr288057802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása