Rhône-i gyöngyszemek - Domaine Stephane Ogier

2015. november 10.

Ogier egy dán zsoldos volt, aki baszkföldön harcolt, majd hazafelé tartva letelepedett a Rhone folyása mellett és az Ogier név elterjedt a vidéken. Az Ogier ház Chateauneuf-du-Pape szívében érlelő pinceként és kereskedőként kezdte, több mint 150 évvel ezelőtt.

1996-tól szakmai megújulás kezdődött, amikor a terroir vizsgálata került a középpontba, kifinomult szőlőtermesztés vette kezdetét, és igyekeztek a minimális beavatkozással készíteni a borokat. Az igazi változások az alapító fiának, Stephanenak az érkezésével történtek, aki 2000-ben vette át a pincét a dél-afrikai gyakorlat után.

20151023_192715.jpg
Blanc d'Ogier 2012.
A pince fehérbora, amely viognier, rousanne és marsanne fajátkból áll. Tájbor, vagyis IGP a Collines Rhodaniennes körzetből. Nem használtak fajélesztőt. Hordóban és tartályban is érlelődött, közel 10 hónapig.
Közepesen intenzív illatában sok fehér virág, csonthéjasok, trópusi gyümölcsök, szezámmag és napraforgó. Krémes textúrájú, elegáns, nem túlbonyolított bor. Vanília, pörkölt magvak, trópusi gyümölcsök vezetik az ízt, ami kissé fanyar végbe torkollik. 6p

 

20151023_193902.jpg
Domaine Stephane Ogier. Syrah d’Ogier, 2012
Ismét egy IGP Collines Rhodaniennes, tájbor a régió legfontosabb fajtájából. Acéltartályban erjedt, majd használt fában érlelődött egy évig. Spontán erjedt.
Friss, könnyed illatában sok piros gyümölcs (meggy, cseresznye, ribizli) és ánizsos fűszerek. A korty is gyümölcshangsúlyos. Feszes szerkezet, közepes test, közepes hossz. Nem bonyolult, viszont jó inni. 6p

 

20150920_205323.jpg
Domaine Ogier, Côte-Rôtie 2011
Az Ogier család 12 parcellát, dűlőt művel, amelyen tipikus Côte-Rôtie bort készít 100%-ból, ahogy azt a borvidéki törvény megköveteli. A 2011-es tételt 15 hónapig érlelték hordóban.
Nagyon összetett illatvilág, amely bőrt, füstösséget, sonkát, pörkölt fát, cassist, gombát, földességet, kávét, csokit, erdei szedert, vonultat fel. Pici animalitás és aszfalt is megjelenik, de inkább kiegészítésként, mint bántóan.
Krémes textúra, elegancia és egyensúly jellemzi a kortyot. Tömör és komplex bor. Sok gyümölcs, főleg erdeik és fekete bogyósok jelennek meg, amit mineralitás, tűzkő egészít ki. Arányos bor, nagyon hosszú lecsengéssel. Már most kész, de még mindig nagy érlelési potenciállal bír. 8 pont

 

20151023_194957.jpg
Domaine Stephane Ogier. La Rosine. 2012
Bár ez is egy tájbor, de a Côte Rôtie közvetlen szomszédságában található gránitos talajon termett 100% syrah. 20-30 éves tőkék termése, amely spontán erjedt, majd 12 hónapot töltött hordóban.
Illatában érett gyümölcsök, mint a szilva, szeder, cseresznye, olíva, sült hús jelennek meg, amit kakaó, ánizs, bors, kék virágok egészítenek ki.
Közepes testű, tömör, de nem nehézkes bor, feszes szerkezettel, közepes lecsengéssel. Sok gyümölcsöt mutat a korty, amit az élénk savak kiemelnek. Jó inni. 6,5 pont

 

20151023_203419.jpg
Domaine Stephane Ogier, St. Joseph 2012
St. Joseph nem a legelismertebb körzet. Gárnitos talajon, 2 hektáron művelik a szőlőt Ogierék. Ismét spontán erjedésről és 18 hónapos barrik érlelésről számolhatok be.
Koncentrált, buja, intenzív illat: sok erdei gyümölcs, meggy, gránit, föld. Elegánsan használt hordó összetett illata: fűszer, vanília, kakaó.
A közepesnél komolyabb test, kerek savakkal és érett, simogató tanninokkal. Koncentrált, tömör és gazdag. Elegancia, egyensúly, hosszú lecsengés. Karakteres és izgalmas. 7,5 pont

 

20151023_204338.jpg
Domaine Stephane Ogier, Condrieu 2012
Condrieu régió a viognier szőlőfajtáról szól. AMalleval egy déli fekvésű ületvéyn, amely 300-es tengerszint feletti magasságon fekszik.
Elegáns és könnyen érthető illatában fehér virágok, őszi barack, körte, vanília jelenik meg. Kerek, krémes, testes, koncentrált fehérbor, diszkrét savakkal, határozott alkohollal. Ízében megjelennek az ásványok és édes fűszerek a fent említett fehér húsú gyümölcsök mellett. Elegáns bor, közepes hosszal. 6.5p

 

20151023_211145.jpg
Domaine Stephane Ogier. Côte-Rôtie. Le Village 2012
Ennek a bornak ez az első évjárata, amely a koncepcióváltás eredménye. Korábban a pince Côte-Rôtie borai két lépcsőben jelentek meg. A csúcson a Lancement és Belle-Hélene, alatta a birtok Côte-Rôtie, ami a Reserve nevet kapta. A Reserve alatt megjelent a "Le Village", amelybe a kevésbé jó területek bora kerül.
A kóstolás alapján nehéz elképzelni, hogy ezt még lehet űberelni. Csodás, összetett illat, kiváló hordófűszerek és lendületes gyümölcsvonal.
Szájban is nagyon elegáns, intenzív, tömör, de nem nehézkes. Lendülete savak, kiváló arányok, feszes szerkezet, nagyon hosszú lecsengés. Komoly bor, amely nem akar maga alá teperni. Sok érett gyümölcs, ásványosság, szerecsendió, bors. 8,5 pont

 

20151023_212335.jpg
Domaine Stephane Ogier. L'áme SOEUR 2011 magnum palackból
A Côte-Rôtie híres területétől északra található Seyssuel, amely a rómaiak által telepített első ültetvények közé tartozik. Ma tájboros körzet (Collines Rhodaniennes), de az itteni termelők már kezdeményezték az AOC kategóriába sorolást. Egyes kritikusok szerint az Ogier család 2 hektáros birtokáról kikerülő tétel a legfontosabb érv az átminősítés mellett. Palás talajon készül a syrah, amely tartályban erjed, majd 18 hónapot pihen hordóban (ebből 20% új).
Nagyon gazdag és buja illat, amelyben a hordó határozottabb a sor korábbi szereplőihez képest. Persze nem maradhat el az ibolya, szilva, fekete ribizli, fekete cseresznye. Érdekes kiegészítő a leheletnyi animalitás, földesség, bors és cékla.
Kiváló szerkezet. Tömör, gazdag, krémes, koncentrált anyag. Érett, simogató tanninok, közepes plusz test és szép savak tartják. Füstösség, mineralitás, ánizs, bors, erdei gyümölcsök jelentik az aromavilágot. E mellett a koncentráltság mellet meglepően alacsony alkohol: 12,5. Közepes plusz hossz. 8.5 pont

Csodálatos sor, amely elérhető a finewines.hu oldalon. A borokat is az ő borestjén kóstoltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr698068336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása