Domaine La Barroche, Chateauneuf-du-Pape-ból

2015. november 23.

logo_fonce.png

Alexandre Barrot vásárolta meg a ma is a birtok alapját jelentő területet 1703-ban Châteauneuf du Pape település mellett. Az 1970-es években, pont amikor a borpiaci krízis tombolt, Christian Barrot elkezdett a terroir felé fordulni, és bár kezdetben ezeket lédigben értékesítette borkereskedőknek, de később ez a tudás lett a pincészet sikerének alapja.

Közel 18 hektáros birtok, a híres Châteauneuf-du-Pape északi, észak-keleti felén, több kisebb dűlőből áll. A borvidékre jellemző, hogy bár 13 igazán izgalmas és egyedi fajta termeszthető, azért a greanche az úr. A fő fajtán kívül mourvèdre, syrah, cinsault, clairette blanche és vaccarèse fajtákat művel a család, amelyek zöme a XIX. századi telepítés. De vannak olyan elfeledett fajták is, mint a terret noir, vagy a clairette rosé.
A birtok 80%-a homokos felső talajréteggel bír, amely mészkövön alapszik. Ezen kívül agyagos, folyami hordalékos vagy homokköves talajok vannak a birtokon belül. A borvidékhez képest ez meglehetősen atipikus, hiszen a borvidék ismert, tipikus talaja a gleccserek által simára csiszolt kövek sokasága.

Három bortípus került a poharamba, de az egyikből rögtön tripláztuk az évjáratokat.

20151023_213730.jpg
Domaine La Barroche, Signature 2013. Chateauneuf-du-Pape, magnum palackból
55%-ban száz éves grenache, 25%-ban mourvèdre, 15%-ban syrah,
Lassan nyíló illat, amely idővel eper, cseresznye, szilva, avar és gomba jegyeit mutatja. Elegáns, intenzív, de nem nehézkes, lendületes, könnyed bor. A 15%-ös alkohol nem lóg ki, mert meg van hozzá a test, az érett tannin és megfelelőek a savak is.  Szép fűszerek, érett gyümölcsök és elegáns hordóaromák. Sokáig megmaradó élmény. 7 pont

 

20151023_214853.jpg
Domaine La Barroche Signature 2012 Chateauneuf-du-Pape
70 éves ültetvények termése: 65%-ban száz éves grenache, 16%-ban mourvèdre, 13%-ban syrah, 5% cinsault, 1%-ban egyéb fajta alkotja. A kézi szüretet néhány hetes maceráció és kézi csömöszölés követte. A mourvèdre és a syrah 2-3 éves burgundiai hordókban érlelődött finom seprőn. A grenache nagy hordókban, a cinsault pedig acéltartályban.
Diszkrét, lassan nyíló illat: gomba, föld, eper, fanyar erdei gyümölcsök. Most még férfiasan markáns, picit rusztikus benyomást kelt. Egyensúlyos, nem tömény bor, kiváló textúrával. A közepesnél hosszabb lecsengést mutat. Idővel még szebb lesz. 6,5 pont


Domaine La Barroche Signature 2011 Chateauneuf-du-Pape
55% grenache, 25% mourvèdre, 13% syrah, 7% cinsault került a házasításba, amely ültetvények  átlagos életkora a 70 év. Cement tartályban erjedt, 4 hétig a cefrén pihenve.
A grenache idősebb használt hordókban, a mourvèdre és a syrah 600 literes, 1-3 éves hordókban, a cinsault acélban pihent 18 hónapot, amikor szűretlenül palackozták.
Gazdag, fűszeres illat, fanyar erdei gyümölcsökkel, cseresznyével, áfonyával, levendulával, pici füsttel, medvecukorral és fűszerekkel.
A korty selymes és egyensúlyos. Érett tannin, érett gyümölcsök és édes fűszerek (szerecsendió, vanília, bors, szegfűszeg). Hosszú lecsengésű bor, nagy érlelési potenciállal. 7 pont

 

20151023_222844.jpg
Domaine La Barroche. Fiancée 2013
Százéves grenache ültetvény termésének és fiatal syrahnak a házasítása. A Terres Blanches dűlőn termett grenache adja a fineszt és a selymességet. A Cabrières dűlőn termett syrah biztosítja a gyümölcsöt, erőt, mély színvilágot. A két fajtát külön dolgozták fel a kézi szüret után, cement tartályban. Négy hét macerációt kapott, majd burgundiai hordóban és cement tartályban érlelődött 18 hónapot. Szűretlenül palackozták.
Intenzív és buja illatában, föld, cserzett bőr, valamint fanyar piros bogyósok fedezhetőek fel. Intenzív és erőteljes a korty, amelyben az alkohol felé billen az egyensúly, amire az alacsony sav is rásegít. Sok piros bogyóst, keleti fűszert, eper kompótot érzek az ízben. Hosszú lecsengés. 6,5 pont

 

20151023_224458.jpg
Domaine La Barroche. Pure 2012
Évszázados grenache ültetvény gyümölcse, homokköves talajról. Természetesen kézi szüret, amely után 4 hétig volt héjon a cefre, cement tartályban, majd 18 hónapot töltött használt hordóban.
Érdekes nyitány: zeller és cékla, majd málna, cseresznye, szeder, amely elegáns hordófűszerekbe, medvecukorba alakul át. Komplex és vastag bor, magas alkohollal és nagyon hosszú lecsengéssel. Sok-sok szamóca, cseresznye, meggy, erdei szeder, pici vanília, földesség jellemzi. Komoly bor, nagy potenciállal. 7 pont

 

Komoly pincészet, komoly sor! Nagy élmény volt kóstolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr788101910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása