Egy ikon Riojából - Marqués de Murrieta

2015. november 25.

20150920_220346.jpg

Marqués de Murrieta, Castello Ygay, Rioja, Gran Reserva Especial 2005

Több mint 160 éve történt, amikor Luciano Murrieta y García – Lemoine létrehozta a Ygay  birtokot, amely az elsők között készített minőségi bort Riojában amit exportált is.
1983-ban Vicente Cebrián Sagarriga vette kezébe a projektet, amit ma a leszármazottai visznek tovább. A 300 hektáros birtok a Rioja Alta régióban található, a következő fajtákkal: tempranillo, garnacha, mazuelo, graciano and cabernet sauvignon és a fehér viura.


Ez a bor csak a legkiválóbb években készül a La Plana nevű 80 éves dűlőről, amely a 300 hektáros birtok legmagasabb pontja (485 méter). 89%-ban tempranillo és 11% mazuelo alkotja a házasítást. A kézi szüret után bogyózás következett, majd 11 napon keresztül zajlott az erjedés acéltartályban, miközben csömöszölték és körfejtették is a cefrét. 225 literes hordókban pihent 30 hónapon át, amely időszakból 10 hónap új hordós érlelés volt. A tempranillo fajtát amerikai hordóban, a mazuelót új francia hordóban érlelték.
Egy Riojához képest mély szín, amit megmagyaráz a maceráció. Közepesen intenzív aroma készletében jó arányban mutatkozik a gyümölcs, a hordó és a tercier aromák : kék virágok, piros gyümölcsök, fűszerek és elegáns fa. Elegáns, mégis erőteljes, kiváló szövésű szerkezet.
Testes, érett tanninok, kiváló savak és harmónia. Sok érett erdei gyümölcs, hízelgő hordófűszerek és a palackérlelés kiváló jegyei szép egységet mutatnak. Komplex, gazdag, komoly bor, hosszú lecsengéssel és még mindig nagy érlelési potenciállal. 8,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr78105030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása