Egy fehér, egy vörös - Château de Beaucastel

2015. december 05.

20151121_153126.jpg

A Châteauneuf-du-Pape termőhely egyik különlegessége és legfontosabb jellegzetessége az a köves, kavicsos talaj, amely szinte vakítóan veri vissza a Rhône-völgyi termőhelyre beeső napsugarakat. A kövek nappal elraktározzák a hőt, amit éjjel visszasugároznak a szőlőnek. A Mistral nevű állandóan, állhatatosan fújó szél pedig a gombás betegségektől védi meg a szőlőt. Ezen a különleges és legendás termőhelyen működik a  Château de Beaucastel borászat amelynek múltja 1549-ra nyúlik vissza, amikor Pierre de Beaucastel területet vásárol a mai pince helyén.

A gazdag és változásokkal teli múlt után, ma Perrin család az ötödik generációja vezeti a birtokot
A pincészet 130 hektárral rendelkezik, de 100 hektár van általában művelés alatt. Ennek 70%-a Châteauneuf-du-Pape AOC és ez jelenik meg Château de Beaucastel márka alatt, a 25% pedig Côtes-du-Rhône AOC, amely a Coudoulet de Beaucastel néven kerül a piacra. A korábban már említett fehér kövek agyagos, homokos talajt borítanak, amely mészkő alapon nyugszik.
A 100 hektáron a borvidék klasszikus fajtáit organikusan termesztik: mourvedre, grenache, syrah, cinsault, vaccarese, counoise, terret noir, muscardin, clairette, picpoul, picarden, bourboulance, roussanne.

Châteauneuf-du-Pape, fehér 2014
A pincészetnek összesen 7 hektáron termel fehér szőlőt. A házasításban 80% roussanne, 15% grenache blanc, valamint a maradék 5% picardan, clairette, bourboulenc szerepel. A szőlőt kézzel szüretelik, 70%-ban tartályban, 30%-ban hordóban erjed, majd pihen 8 hónapot.

Közepesen intenzív illatában érett őszibarack, körte, sárga alma, fehér virágok. valamint pirított szezámmag és érintésnyi vajasság jelenik meg.
A korty vastag, széles, közepesnél több alkohollal,de az egyensúlyt biztosító savakkal. Az illatjegyek az ízben is mind visszaköszönnek: fehér virágok és fehér húsú gyümölcsök. Ezeket vanília, pörkölt mandula, kesudió tesz teljessé. Hosszú lecsengés. Könnyen szerethető bor.  6,5 pont


Châteauneuf-du-Pape 2012
30% mourvédre, 30% grenache, 10% syrah, 10% counoise, 5% cinsault fajták alkotják a bort, amelyeket külön erjesztettek. A mourvédre és a syrah fában, a többiek pedig cement tartályban erjedtek. Az almasav lebomlása után került sor a házasításra majd nagy hordókban érlelődött egy évet.
Közepesen intenzív illatában szamóca, málna, piros ribizli, fekete ribizli, füge, édes fűszerek, levendula, pici ánizs valamint cserzett bőr és vér. A korty kerek, egyensúlyos és bársonyos. Érett és sima tanninokkal találkoztam, megfelelő savakkal, szép szerkezettel. Ízét is a friss gyümölcsök és a fűszerek játéka határozza meg. Izgalmas, összetett, hosszú lecsengésű bor. Még mindig nagyon fiatal. 7 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr488141474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása