Tenuta dell'Ornellaia - a szupertoszkán úttörő

2015. december 14.

20151120_182033.jpg

Az Ornellaia birtokot 1981-ben Lodovico Antinori Márki hozta létre a a festői szépségű Bolgheri-ben, Toszkána tengerparti részén. Az első bort 1985-ben készítették, amely 1988-ben került a piacra.
Pár évvel később a már akkor is nagy befolyással rendelkező Michel Rolland lett a szaktanácsadó.
A kaliforniai bormogul Mondavi, 2002-ben vásárolta meg a borászatot, de a cég felét azonnal továbbértékesítette Marchesi de’ Frescobaldinak. 2005-óta Frescobaldi a birtok tulajdonosa.


A hordalékos, és vulkanikus talajok, valamint a tenger közelsége nagy mértékben hasonlít a Bordeaux-i borvidék adottságaira, így kiválóan érzi magát pl. a cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot.  A 97 hektáros birtokon 76 hektárt borít szőlő az Ornellaia és Bellaria dűlőkben. Innen kerülnek ki az ún. „szupertoszkán” csodák, amelyek a világ egyik legnagyobb presztízsű borászatává tették a birtokot.
Természetesen az Ornellaia a fő bor, amely egy házasítás. A hivatalos másodbor a Le Serre Nuove, szintén cuvée. A Le Volte sangiovese, cabernet sauvignon és merlot házasítása. A csúcson egy ikon, a 100% merlot Masseto áll.

Tenuta dell'Ornellaia, Le Serre Nuove 2012 Bolgheri DOC
A pincészet másodbora 1999-ben jelent meg először, az 1997-es szüretből. A legfontosabb cél az volt, hogy a pince főborának alapanyagát még szigorúbb válogatás alá vessék. A „maradék” került ebbe a kiváló borba.
Ebben a száraz évjáratban a augusztus végén kezdődött a merlotval, amely 52%ban alkotja a bort. 28%ban cabernet sauvignon, 12%-ban petit verdot, 8%ban cabernet franc egészíti ki. A szigorú válogatás után bogyózás és óvatos préselés következett. A külön feldolgozott fajták acéltartályban erjedtek kb egy hétig, majd 10 napig még héjon volt a cefre. Az almasav bomlás már hordóban fejeződött be (25% új, 75% egy éves). Egy éves érlelődés után a fajtákat házasították, majd újabb 3 hónapra hordóban tették. Palackban 6 hónapot pihent a piacra kerülés előtt.
Elegáns és fiatalos illatából fekete ribizli, fekete cseresznye, szeder, ibolya, kávé, földesség és avar árad. Gazdag, tömör, testes bor, határozott alkoholérzettel, selymes tanninokkal, lendületes savakkal. Sok erdei gyümölcs, édes fűszerek, földesség és kakaóbab jellemzi a kortyot. Hossz lecsengés. 8 pont


Tenuta dell'Ornellaia, Le Serre Nuove 2013 Bolgheri DOC Rosso
A bátyjához hasonlóan készült bor, de némi fajtaváltoztatással: 54% merlot, 31% cabernet sauvignon, 10% petit verdot és 5% cabernet franc.
Intenzív és gazdag illat, amelyben több piros gyümölcs (cseresznye, meggy, piros ribizli) és talán kevesebb hordós jegy (sonka, kakaóbab) észlelhető.
Kerek bor, közepesnél nagyobb testtel, bársonyos tanninnal, szép savakkal rendelkező egyensúlyos bor. Aromavilágát a szeder, cseresznye, áfonya, szivardoboz, kakaó, mentol és vanília határozza meg. Nagyon jól iható, hosszú lecsengésű bor. 7,5 pont


Tenuta dell'Ornellaia, Ornellaia 2012 Bolgheri DOC Superiore
Cabernet sauvignon (56%), merlot (27%), cabernet franc (10%) és petit verdot (7%) alkotja a bort. A szigorú válogatás után bogyózás és óvatos préselés következett. A külön feldolgozott fajták acéltartályban erjedtek kb egy hétig, majd 15 napig még héjon volt a cefre. Az almasav bomlás már hordóban történt. (70% új, 30% egy éves). Egy éves érés után a fajtákat házasították, majd újabb 3 hónapra hordóban tették. Palackban 12 hónapot pihent a piacra kerülés előtt.
Elegáns, nem hivalkodó, tömör és komplex illat. A gyümölcsöket szilva, feketecseresznye. meggybefőtt jelenti. A hordós érlelés hatása mentol, szivardoboz, cédrus, bőrösség, tökmag, erdei gombák, avar, pörkölt jegyek, sült hús, vas formájában teljesedik ki.
Kerek, tömör szerkezetű, bársonyos tanninú bor, friss savakkal, integrálódott alkohollal. Komoly mélységekkel rendelkező, összetett, elegáns bor. Sokrétű íz világ: toast, sonka, bőr, csoki, kávé, bors, vanília, cseresznye, vadmálna, szeder. A lecsengés nagyon gazdag és emlékezetes. 8,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr808172934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása