A szicíliai hatszög

2016. április 11.

sicilia2.png

Szicíliában 1995-ben alapították a Planeta borászati birodalmat, amely hat különböző pincével és termőhellyel rendelkezik a szigeten. Ősszesen 363 hektárt művelnek az Ulmo Pincénél Sambuca di Siciliában, a Dispensa Pincénél Menfiben, a Dorilli Pincében Vittoriában, a Buonivini Pincében Buonivini at Notoban, Feudo di Mezzo Pincében Castiglione di Siciliában, a La Baronia Pincében Capo Milazzoban.
A tradíciók ápolását többek között a helyi, különleges fajták jelentik, mint a grecanico, carricante, moscato di noto, frappato, nerello mascalese és nero d'avola. A piaci igényli az ismert fajtákat is, ezért chardonnay, syrah, merlot, cabernet is a listán van.
A Planeta borait egy fiatal magyar hölgy, Tóth Patrícia készíti.

20160314_122655.jpg
Vittoria DOC 2015 Frappato
100% frappato szőlőfajta. Szinte csak a Vittoria régióban művelt, nagyon ritka szőlőfajta. A bogyózás után 12 napig erjed acélban és az almasav is itt bomlik le. Világos árnyalatú bor. Illatában kék virágok, rózsa, citrusok és piros bogyósok: meggy, piros ribizli. Némi fűszeresség is megjelenik. A bor egyensúlyos, kerek, könnyedebb struktúrával  rendelkezik. Érettek a tanninok, krémes a korty.
Még nagyon fiatal, de jó inni. 6 pont

Cerausolo di Vittoria DOCG 2014
60% nero d’avola, 40% frappato alkotja a házasítást. Bogyózás után 8 napig erjedt a tétel acélban, ahol az almasavat is lebontották.
Illatában gránátalma, meggy, vadmálna, cseresznye, fekete bors. Könnyed, gyümölcshangsúlyos, nem túl bonyolított bor. Érett, finom érintésű tannin, melegítő alkohol és megfelelő savak jellemzik. Kedves bor. 6 pont

Cerausolo di Vittoria DOCG, Dorilli 2013
Kizárlólag a Dorilli terroiról készült házasítás ,amelyet nero d’avola 70%-ban és frappato 30%-ban alkot.
A bogyózás, zúzás után 12 napig erjedt héjon a cefre acélban, ahol az almasavat is lebontották, majd 500 literes használt hordóba került egy évre.
Fajsúlyos illatában ibolya, szilva, szamóca, feketecseresznye, amelyet határozott hordóaromák (pörkölt fa, füst, kávé, ét csoki) gazdagítanak. Az ízben érett cseresznye, szamóca, meggy, kakaóbab, kávéhab jelenik meg. Krémes textúrájú bor, bársonyos tanninokkal, kerek savakkal és melegítő alkohollal.
Nem nehézkes, jól iható bor, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 6,5 pont

20160314_115919.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr78579544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása