Vajon Borat is ezt issza?

2016. április 17.

20160410_214121.jpg

Ainala Arba, Gewürztraminer 2013, Assa-völgy, Almati, Kazahsztán

Ritkán botlik bele az ember kazah borokba. Az első ilyen találkozás után a keresők segítségével meglepve tapasztaltam, bár Európa nyugati felén kevésbé ismert, de mégis létezik kazah borágazat, sőt, az ókori világba nyúlnak a gyökerei. Kazahsztánban a borkészítés hagyománya a Kr. utáni 700-as évekig nyúlik vissza. Az első szőlők telepítése Simkent város környékén történt.

A szovjet érában lett nagyüzemi tevékenység a borászkodás, amely a hetvenes évek közepére 26 szőlőterületet eredményezett Kazahsztánban. Gorbacsov is nagy kedvelője volt a kazah boroknak, majd a birodalom összeomlása után is fontos export célpont volt Oroszország. Éves szinten kb. 230 ezer hl bort állítanak elő. A termőterületek a Tian-Shan hegység lábainál és lejtőin helyezkednek el.
Az Assa-völgy Almatytól keletre 2500 méteres tengerszint feletti magasságban található. A hatalmas völgy, melyet a Tian-Shan hegység ölel körül, a szőlőket is tápláló forrásvízben is gazdag.
Több európai tanácsadó is szerepet játszott abban, hogy nemzetközi borversenyeken is jegyzett, érmes borokat készít a pincészet.

Intenzív illatában muskotály, szőlő, licsi, illetve trópusi gyümölcsök jelennek meg.  
Határozott cukorérzet (félédes), lágy savkészlet, közepes test és közepes hossz jellemzi. Egyszerű, de jól elkészített bor. Nincsenek komoly mélységei, de a szőlőfajta ismert aromakarakterét magabiztosan hozza. 5 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr38632398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hefe 2016.04.18. 00:04:27

"Egyszerű, de jól elkészített bor. Nincsenek komoly mélységei, de a szőlőfajta ismert aromakarakterét magabiztosan hozza. 5 pont"

hany pontbol 5 pont?

abormegen 2016.04.19. 16:58:46

10-es skálát használok.
süti beállítások módosítása