Raventosék különutas pezsgője

2016. május 19.

20160513_134711.jpg

Raventos, Raventos I Blanc, De la Finca 2012, Conca del Riu Anoia – Penedés

A Raventos családhoz 1497 óta 90 hektáros birtok tartozik Sant Sadurní d'Anoia területén. Josep Raventós Fatjó volt az, aki az első palackos erjesztésű pezsgőt elkészítette 1872-ben. Azóta minden generáció részt vett a birtok életében. Josep María Raventós i Blanc és fia, Manuel Raventós hozta létre a Raventós I Blanc márkát 1984-ben.
Mediterrán klíma határozza az éghajlatot. A Raventós I Blanc birtok Alsó-Penedes alrégióban található és  északról a Montserrat, keletről a parti hegységek, nyugatról a Compte hegységek határolják. Ezek a hegységek védenek a szelektől és hűtik a száraz régiót.
2012 decemberében a Raventós i Blanc projekt kilépett a Cava DO eredetvédett rendszerből és a
létrehozta a saját, Conca del Riu Anoia – Penedés eredetvédett termőhelyet. Határozottan úgy vélik, hogy a „nagy” Cava DO-n belül, egy egyedi hagyományokkal, adottságokkal, feltételekkel rendelkező különleges termőhelyet birtokolnak.

A De la Finca egy történelmi dűlő termése Vinya dels Fòssils település mellől. Mészkő altalajon, tápanyagokban gazdag agyagos, homokos, meszes talajréteg (galera) adja a pezsgők karakterét.
Biodinamikusan műveik a szőlőt, amelyben hagyják kialakulni a spontán élővilágot, amely kiváló biodiverzitást eredményez. A saját állatfarm biztosítja a szerves trágyát, amelyet telente szórnak ki a területre. Növényi főzeteket használnak a betegségek ellene, hogy minél kevesebb ként és rézt kelljen használniuk. A kézzel szüretelt szőlőt száraz jéggel hűtik, majd lassan és kíméletesen préselik, majd a mustot ülepítik. Az első erjedés tartályban, a második palackban zajlik. Minimum 3 évet finom seprőn tölt. Sosem édesítik ezt a pezsgőt.

A házasítást a „szokásos” helyi fajták alkotják:
1986-ban telepített, szeptember 5-én szüretelt xarel-lo 45%-ban
1983-ban telepített, augusztus 27-én szüretelt macabeu 42%-ban
1974-ban telepített, szeptember 10-én szüretelt parellada 13%-ban

Lappangó energia illata bukkan ki a pohárból. Nagyon összetett illatában sok fehér húsú gyümölcs,
fehér virág, jázmin, grillázs. A finom seprőn pihentetést a kekszesség, kétszersült, némi élesztő és pirított magvak bizonyítják.
Finom és elegáns buborékok, frissítő korty, krémes textúra, kiválóan integrálódott alkohol. A savak is szépek, érettségük jónak mondható. Részletes bor, magas szintű eleganciával. Kiváló egyensúlyt mutat. Ízben is a gyümölcsök viszik a prímet, de a komplexitást a dió, mandula, keksz, szezámmag adja. Nagyon hosszú lecsengésű pezsgő.

20160513_134749_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr238722928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása