Szent András Sörfőzde, Magyar Vándor

2016. június 07.

20160604_120854.jpg

A rendszerváltás utáni kisüzemi sörforradalom egyik fontos, ha nem a legfontosabb úttörője a békésszentandrási Szent András Sörfőzde volt, amelyet 1993-ban Simkó József és Pekár Mihály alapított. A rendszerváltás után több száz kis főzde alakult, amelyek nagy része viszont fokozatosan kiszorult a piacról. Egyrészt a multinacionális söróriások érkezése, majd a jövedéki törvények, végül a multik fillérekért árult silány söre tette be a kaput a kisüzemi főzdéknek.

A Szent András Sörfőzde túlélte mindezt, amely az egyedi ízvilágnak és a kezdetek óta nem változó szakembergárdának köszönhető. Hosszú idő telt el, amíg meghozták a végső döntést, és saját receptúra alapján kezdtek sört főzni. Ez a váltás azonnali szakmai és fogyasztói sikert hozott a Szent András Sörfőzde számára. A Black Rose, az első prémium kategóriás, 9%-os fekete sör, óriási sikert aratott; a szakma nem hitte el, hogy egy magyar, kisfőzde képes lehet ilyen magas minőségű sörkülönlegesség megalkotására.
További fontos újításuk, hogy hazánkban először valódi gyümölcsből készítették a meggyes majd a szilvás söröket. És nincs megállás, elkészítették hazánk legerősebb sörét, a Pörölyt, a maga 11,7%-os alkoholfokával.

A Magyar Vándor  egy  különleges lager-ale hibrid, amely négyféle komló, háromféle maláta és kétféle (alsó és felsőerjesztésű) élesztő felhasználásával készült. Testességét a pilzeni- és müncheni malátát kiegészítő Caramünch II. maláták biztosítják, az összetett komlózással pedig a Cascade, a Styrian Golding, a Citra és a Mittelfrüh komlók adják modern ízvilágát. 5,6% alkohollal.

Borostyán színű ital, kemény, tartós habbal. Elegáns komló, élesztő és édes fűszerek (szegfűszeg, fahéj, vanília) az illatban.
A korty semmiben nem túlzó, kellemes ivású. A komló keserűsége és a gyümölcsösség szép egyensúlyt mutat. Gazdag ízvilágú sör. Egyetlen problémája, hogy a szénsavgyöngyök kissé rusztikusak. Bármikor szívesen innám! 6,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr918753962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása