Ahol a két part összeér

2016. június 27.

20160620_105602.jpg

Domaine Dubreuil-Fontaine

1879-ben alapított pincészet, amely ma már 25 hektáron gazdálkodik, ott, ahol a Côte de Nuits és a Côte de Beaune találkozik. Pernand-Vergelesses, Aloxe-Corton. Savigny Les Beaune, Pommard, Beaune és Volnay 22 appellációjából készítenek bort. Ma Christine Dubreuil, az ötödik generáció vezeti a pincét. Ott jártunkkor a belépő kategóriától a grand cruig kerültek borok a poharunkba. Íme a fehérek:

Aligoté 2014
Alig több mint fél hektáron terem ez a kissé lesajnált fajta, amely viszont a helyiek szemében a mindennapok borát jelenti, ha tehetik, ezt isszák. A 30 éves tőkék termését acéltartályban erjesztik, majd gyorsan palackozzák az évenkénti 2700 palackot.
Friss gyümölcsös illat (őszibarack, körte, citrusok), amely virágokkal és diszkrét ásványokkal egészül ki. Feszes korty, lendületes savak jellemzik. Jól iható bor. 6 pont

Pernand-Vergelesses 2014
Villages, azaz falu kategóriájú bor, amelyből 10000 palack készül évente a közel 2 hektárról. A tétel fele tartályban, a másik fele hordóban erjedt, amelyből 20% új fa.
Sokkal komplexebb illatában sárga alma, őszibarack, vilmoskörte mellett sok ásvány, pörkölt magvak, érintésnyi vanília.
Kiváló szerkezetű bor, vibráló savakkal, kifejező ásványokkal. Gyümölcsök keverednek a fa diszkrét tónusával. Nem túl nehézkes bor, jó inni, de mélységei is vannak.
Az utóízben megjelenő kesernye ront az összképen. Csak emiatt 6,5 pont

Corton Charlemagne, Grand Cru 2014
Ennek a híres grand cru területnek az érdekessége, hogy három faluhoz tartozik. Az dél-nyugati rész esik Pernand-Vergelesses település határán belülre. A Domaine Dubreuil-Fontaine 0,7 hektárnyi 35 éves ültetvénnyel rendelkezik ezen a területen. A bor hordóban erjedt, amelyből 30% volt az új hordó aránya. Ezt követte a 12 hónapos hordós érlelés.
Összetett illat, amelyben elsőként a hordó aromái jelennek meg, mint a vajassá, pirítós, vanília, pörkölt mogyoró, dió. Ezek mellett a terület ásványai törnek utat a trópusi gyümölcsökkel egyetemben
Tömör, mély és részletes bor, amely tele van energiával. Még mindig fiatal, de már mutatja az értékeit. Édes fűszerek, érett fehér húsú gyümölcsök és trópusi gyümölcsök vezetik az ízeket. Vibráló mineralitás. Kiváló egyensúlyt mutat, hosszú lecsengéssel. 8 pont

 

Hamarosan következnek a vörös borok!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr298843614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása