Édes élet Burgenlandból

2016. július 12.

20160711_070145.jpg

Hans Tschida, Angerhof, Chardonnay 2013 Beerenauslese, Burgenland
Az alig több mint két évtizede létező pince gyorsan a legjobb természetes édes borkészítők közé küzdötte magát a burgenlandi régióból. 30 hektárnyi homokos, kavicsos, ásványokban gazdag talajon olasz rizlinget, chardonnayt, sämlinget (scheurebe), ottonel muskotályt, traminit, pinot blanct, zweigeltet, cabernet sauvignont termesztenek. A természetes édesbor készítéséhez kiváló adottságokat biztosít a Fertő-tő és az ottani mezoklíma, amely a nemes rothadást segíti: meleg nappalok, hűvös és magas páratartalmú éjszakák.

Ez az 5 puttonyos aszú cukortartalmával bíró (141,9 g/l) chardonnay acélban erjedt és pihent a palackozás előtt.
Koncentrált, tömör és sokrétű illattal nyit. Nagyon sok érett fehér húsú gyümölcs, amely aszalt gyümölcsök irányába mozdul. Édes fűszer, virágpor, baracklekvár, orchidea és idővel pici gyógynövényesség jelenik meg.
Az íz még többet nyújt, mint amit az illat ígért. Koncentrációban nem marad el egy magas puttonyszámú aszútól. Egyensúly tekintetében viszont az édesség felé billen egyértelműen, a 8,4 g/l sav ellenére. Az alkohol alig érződik. Vastag, olajos, koncentrált anyag. Sült alma, édes karácsonyi fűszerek, őszibarack lekvár, datolya, füge, leheletnyi földesség jellemzi. A közepesnél hosszabb lecsengés. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr718880144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása