Tényleg Mesés!

2016. szeptember 01.

meses_1.jpg

Bodrog Borműhely, Tokaji Furmint, Mesés, 2013

Lassan 10 éves ez a pince is? Alig hiszem el, hogy ennyi idő telt el, azóta, hogy Hajdú János akkor kollégám az első évjáratokat megmutatta nekem. Kijelenthetem, hogy azóta is csak szép borokkal találkoztam a Borműhelytől. János, Bodrogkisfaludon hozta létre a borászatot társával, Farkas Krisztiánnal, akinek a neve korábban a Bortársaságból, ma már az Italfront nagykerből lehet ismerős.
Az első években 1,2 hektár területről a Lapisról és a Dereszláról készültek borok, majd az évek során 4,5 hektárral bővült a birtok.

Mindenük van, ami egy ilyen pincének kell: dűlőszelektált száraz borok, késői szüret(ek) és aszú is.
Évente 6.000-10.000 palack bort készítenek összesen. Tavaly óta ők is áttértek az organikus szőlőtermesztésre.
A Mesés egy késői szüretelésű bor, amely dominánsan furmint (90%), amelyet kikerekít egy kis hárslevelű. A maradékcukor 110 g/liter a borban.
Sötétebb citrom színű bor. Az illata nem túl intenzív, viszont annál gazdagabb: lonc, fehér virágok, édes fűszerek, narancshéj, citrusok, édes-karácsonyi fűszerek egész sora.
Kifejezetten édes bor, de a frissítő savak egyensúlyt biztosítanak. Közepes testű és nem túlzó alkoholú bor. Krémes szerkezetű, jól strukturált, koncentrált, elegáns és hosszú utóízű. A szájban még intenzívebben kibomlanak az illatban megismert jegyek. Sok lédús trópusi gyümölcs, fanyar citrusok egészülnek ki vanília, fahéj, szegfűszeg és egyéb keleti fűszerek ízével. 8,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr1411660154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása