Kékfrankos tanulmányok

2016. október 27.

20161017_172229.jpg

Wetzer Pince

Wetzer Péter egyre komolyodó hobbiként készíti a borait Sopronban. Elkötelezett híve a természetes borok készítésének. Két hektárt művel.
Fehér borai a Somlói borvidék Sághegyén termett öreg szőlőkből, olaszrizlingől, furmintból készülnek. Vörösborai zömmel kékfrankosok a Leithaberg, Beldles, Kohlenberg, Silberberg, Harmler, illetve a Spern Steiner dűlőkből. A másik kékszőlője, a pinot noir, ami a szintén csillámpalás Kogl dűlőben terem, mintegy fél hektáron. A fenti területek közül csak a Spern Steiner található Magyarország területén, a többi osztrák dűlő.
A 150 éves, saját élesztőflórával bíró kis pincében érlelődnek a spontán módon erjedt, seprőn érlelt borai.
Legutóbb három kékfrankos került a poharamba.

Kékfrankos 2015
Az illat gyümölcsökkel hódít, de nem akar túlzóan ripacs lenni. A piros bogyósok vannak az előtérben, de ásványok és némi földesség egészítik ki.  
Megkóstolva szikár, feszes szerkezetű bor, amely nagyon ízgazdag: meggy, cseresznye, piros ribizli, szeder, hecsedli, ásványosság (sósság). Lendületes savak, kézben tartott alkohol, nem bántó tanninok jellemzik. A finis is megfelelően hosszú. Őszinte bor, jó inni. 7 pont

Kékfrankos, Beldles dűlő, hordóminta 2015
Egy hordóminta, amelynek illatában az erdei gyümölcsök és a lédús piros bogyósok mellett még vastagon és határozottan tetten érhető a pörkölt hordó aromája. Vanília, toast, kakaóbab, pörkölt török mogyoró.
Az előző borhoz képest vastagabb, tömörebb szerkezetű bor, amelyben a tanninok még nem rendeződtek. A hordó adta aromák még intenzívebbek a kelleténél. Az ásványokat ez a bor sem nélkülözi. Komoly bor lesz, de most még: 6,5 pont. Alig várom, hogy a palackozás után pár hónappal újra kóstolhassam.

Kékfrankos, Spern Steiner dűlő, hordóminta 2015
Érett, lédús gyümölcsök mellett a gyümölcs kompótok édeskés illata is megjelenik, amelyet karamell, kávé egészít ki. Erőteljes bor érzetét kelti, amikor a pohárba szippantunk.
Tömör, széles, mégsem terpeszkedő korty. A savak elbírják, amit a vállukra pakoltak. Tüzes alkohol, nem túlzó tanninok, a közepesnél nagyobb test. Szinte sós ásványosság. Szép bor, nagy jövővel. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr9511842061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sweetsole 2016.10.28. 11:32:55

Egy apró korrekció. A dűlők közül csak a Leithaberg van Ausztriában. A Harmler a Frettner és a Steiner között, a Beldles a virágvölygben, a Kohlenberg az újhegy mellett, a Kogl és Silberberg Harka határában található.
süti beállítások módosítása