Az ünnep előszele: cava az asztalon

2016. december 20.

20161216_084849_1.jpgJuvé y Camps, Gran Reserva, brut nature, Reserva de la Familia, 2012


A spanyol cava központ, mint tudjuk Penedesen belül San Sadurní d’Anoia nevű település, ahol ez a családi birtok is található. A családi jelzőt kéretik nem a hazai módon értelmezni, itt kb. 1400 hektárnyi ültetvényről beszélünk. A birtokot 1796-ban alapította Joan Juvé Mir. Hosszú, kihívásokkal teli időszak vezetett az 1921-es megújulásig, amikor 1921-ben a cava készítés irányába terelte a céget
Joan Juvé Baqués és felesége, Teresa Camps Farré. Természetesen a klasszikus három szőlőfajtát hasznosítják: Parellada, Macabeo és Xarel-lo.

A poharamba került Reserva de la Familia pezsgőben a fő hármason kívül 10% chardonnay is jelen van. Itt sem kispályáznak, évente 2 millió palackot készítenek, amelyhez a Propietat D'Espiells, Can Massana és La Cuscona birtokok adják az alapanyagot. Ez összesen 230 hektáros terület, amelyen a magas mésztartalmú agyagos-vályogos talajtípus a jellemző. A 250-550 méter tengerszint feletti magasságon lévő területek északkeleti, délkeleti fekvésűek.
Method classic eljárással készült tétel, négy éves palackos érleléssel.
 
Apró, finom gyöngyök futnak a pohárban.
Elképesztően elegáns és kifinomult illatában a fehér virágok, a fehér húsú gyümölcsök, a citrusok és az autolízis élesztőssége, pörkölt magvas karaktere lép ki a pohárból.
Krémes habzás, szépen kidolgozott részletek és nagymértékű komplexitás jellemzi ezt az italt. A fanyar gyümölcsök (egres, naspolya) mellett ananász, sárga alma, birskörte, szezám, pörkölt napraforgó és pici élesztő adja a gazdagságot. Szép felépítésű bor, mély és részletes struktúrával. Nagyon elegáns, kikezdhetetlen arányokkal. Nagyon szép cava. 8,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr1112053603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása