Cantina di San Marzano, Sessantanni Primitivo di Manduria DOP
1962-ben, 19 borász hozta létre ezt a szövetkezeti pincészetet, amelyhez az idők folyamán több mint 1200 termelő csatlakozott. 600 hektáron dolgoznak és 3 millió palackot készítenek évente.
Az Adriai tenger mellett terül el Puglia, amely hatalmas kiterjedésű borvidék, 190 000 hektáron terem itt szőlő. Az erről a területről készített boroknak csak 2%-a eredetvédett (DOP). Ez a vidék a negroamaro és a primitivo szőlők hazája. A megtermelt bor 60%-át szövetkezetek állítják elő.
A poharamba került primitivo 5000 gyalogtőke termése, amely vasban és mészben gazdag talaj esszenciáját szívta magába. Szeptember második felében kézzel szüreteltek. A cefre 80%-a 18 napig, a maradék pedig 25 napig volt héjon, majd egy évet töltött francia és amerikai hordóban.
Mélyvörös színű ital, amely illata lassan nyílik, mozgatással kell előcsalogatni. Érett szilva, cseresznye, cigánymeggy, füge, aszalt málna, fekete olíva, fekete bors, rózsa, sült hús, bőr, dohány, mentol és némi gomba.
Az íz sokkal gazdagabb mint az illat. Selymes, tökéletesen érett tanninok, pont megfelelő savak, tüzes alkohol és izmos test. Izmos, de nem teper maga alá, miközben nagy elánnal rohamozza az érzékszerveket. Mindenhol jelen van a szájban. A hordó kellemes nyomokat hagyott a borban, ami rásegít arra, hogy az édes ízek dominálnak a borban. Vanília, kávé, kakaó, vanília, édes fűszerek, érett áfonya, szegfűbors, szegfűszeg, cseresznye. Komoly bor, nagyon hosszú utóízzel. 7,5 pont (ár: 7000-8000 Ft körül érhető el)