Szomolyai látogatás

2017. január 30.

kalo.jpg

Kaló Imrénél, a 2011-es év Borászok borászánál jártunk egy „villámlátogatáson”. Az ő esetében nevezhető csak villámlátogatásnak az az öt és fél óra, amit kóstolással töltöttünk. Aki járt nála, az tudja, ez idő alatt tényleg csak a borok töredékét tudtuk megkóstolni. Így sem panaszkodhatunk, két tucat bor került a poharunkba. A szomolyai pince hordóiból kóstoltunk „félkész” borokat. Lássuk az élményeket. Mivel pincében kóstoltunk, hordómintákat, és tényleg sok bort, ezért nem pontozok, csak a legfontosabb benyomásokat írom le.
2012 bio elveket követve műveli a 16 hektár termő szőlőjét, de a hivatalos minősítést nem kérte meg.


Zöld veltelini 2007
Nyitásként egy tartályban pihenő, borostyán színű, lassan 10 éves fehérbor. Karácsonyi sütik, sárgabarackos, birses, körtés jegyek ízben és illatban. Az osztrák prototípus teljes ellentéte. Krémes, vastag bor, amelyben jól érezhető a fehér  bors. A savak biztos alapot adnak. A tannin szépen egészíti ki az összképet. Most van kész a bor.

Rizling szilváni 2014
A nehéz évjárat rányomta a bélyegét. 500 liter bor készült 1,5 hektárról. Héjon erjedt, a savak határozottan jelzik az évjáratot, de pont ez teszi könnyen ihatóvá. Az édes fűszerek és a csonthéjasok itt is vezetik az aromát.

Chardonnay 2013
Illatban és ízben is nagyon gazdag bor: birsalma, vilmoskörte, sárga alma, némi vegetalitás, citrusok, narancshéj, faháj. Szép savak, finom cser. Meglepett, de rövidebb lecsengést kaptam, mint az előző borok esetében.

Leányka 2014
Érett alapanyagból, héjon erjesztéssel hoztak ki minden értékeset: tele édes lédús gyümölcsökkel, virágporos, propoliszos édes aromákkal. A savak jó alapot adtak az egyensúly elérésére. A korty végén a csersav még fickós.

Zöld veltelini 2014
Ez a harmadik fehér a kihívásokkal teli 2014-ból. Ezek után el sem akarom hinni, hogy gyenge év volt. 10g maradékcukor van benne, várhatóan ez már nem is változik. Az érettség itt is a lédús, édes gyümölcsöket vonultatja fel (kajszi, vilmoskörte), valamint vanília, méz. Ezt az édes vonalat szépen ellensúlyozza a citrus vonal.


Merlot 2016
Az erjedést alig befejező, újbor. Na, ezt nem gondoltam volna. Sok cseresznye, szeder, piros ribizli, ringló. Pici illót is felfedezni véltem.  Lendületes savak, közepesnél nagyobb test, fanyar ízvilág.

Kékfrankos 2016
Itt sokkal egyértelműbb volt az újbor jelleg, még pezsgett.  Sok piros bogyós gyümölcs.

Turán-Pinot noir 2014
Különös házasítás, de nekem tetszett, annak ellenére, hogy nagyon fiatal még. Kék virágok, szeder, áfonya, piros ribizli, kakaó jellemzi. Feszes savak.

Merlot 2013
Fanyar gyümölcsök sora: piros ribizli, szeder, áfonya, meggy, szilva. Tejcsoki, kakaó, vanília, fahéj mutatja a hordót. Nekem tetszett az édes-fanyar játék a borban. Hosszú lecsengés.

Pinot noir 2015
Állítólag botritiszes szőlőből készült. Nem értem, hogy miért kaptuk: pincedoh, penész.

Cabernet sauvignon 2012
Ibolya, Feketeribizli, fekete cseresznye, áfonya. Kerek, tömör, szép struktúrájú bor, jó savakkal.  Finom szemcsés tannin. Hosszú utóíz.

Syrah 2015
Kék virágok, áfonya, szegfűbors, szegfűszeg, fekete bors, tejcsoki, tonkabab, feketeribizli, kakaó.
Nagyon fiatal bor, vagány savakkal. Komoly anyag, hosszú finissel. Sok fűszer.

Pinot noir „Szamorodni” 2016
Még kádon, héjon van a bor. Rengeteg gyümölcs valamint a botritisz karaktere adja az izgalmat.
Komoly maradékcukor, de a savak szépen kordában tartják. Tetszik a szerkezete, egyensúlya, krémessége. Nagyon anyag.

Olasz rizling – Zöld veltelini - Leányka 2015
6 puttonyos aszúnak megfelelő beltartalom. Még pezseg, amely nem meglepő, de már élvezhető  Némi élesztősség még ott lebeg a trópusi gyümölcsök, lédús fehér gyümölcsök, citrusok és édes fűszerek felett. Jó lesz pár év múlva kóstolni

Fordítás
Az előző szamorodni kipréselt tésztája 10 éves chardonnayval felöntve. Egyedi.
Félédes körüli bor, amely gazdag, tömör, karakteres.  Még élesztős kicsit. Sárgabarack, narancshéj, körte, fahéj. Édes fűszerek.

Zöld veltelini 2013
Héjon erjedt 70 napig… Tömény kajszilekvár, körte befőtt, naspolya, fahéj, vanília. tejcsoki,
A fanyar-édes játék nekem tetszik. Nyilván ez is egy formabontó bor, olajos textúrával, integrálódott savakkal, hosszú finissel.

Cabernet franc 2013
„Rotschild könnycseppje”: sírnak, mert nekik ilyen nincs. Akik ismerik Imrét, pontosan helyre tudják tenni ezt a mondatot.
Fűszerbomba: bors, vanília, szegfűszeg. Cassis, szeder, érett cseresznye. Sűrű szövetű, gazdag, tartalmas, érett tanninú, komoly anyag. Tetszik az egyensúlya.  Talán az est bora számomra, a „normál”, száraz borok közül.

Merlot 2014
Buja, hívogató, kedves illa: ibolya, áfonya, tejcsoki, fahéj, feketeribizli, ringló, mentol, cédrus, pici füst, hecsedli, fekete szeder, cigánymeggy.. Jól strukturált anyag, magas szintű egyensúlyban. Hosszú lecsengés.

Kékfrankos 2013
Még mozog a bor. Fűszerek, étcsoki, erdei gyümölcsök.
A komolyabb kékfrankosok táborát gyarapítja. Sok tannin, de érett.
Édes fűszerek és lédús erdei gyümölcsök. Kerek, olajos, vastaga, tömör bor. Nagy anyag.

Turán Szamorodni 2015
Gazdag és buja illat: étcsoki, kávé, áfonya, aszalt szilva, fekete olíva, fekete cseresznye.
15 g maradékcukor. Selymes tannin. Sok lédús gyümölcs. Hosszú búcsú.

Turán 2016
Nagyon fiatal bor, de már mutatja, hogy mi várható tőle.
Félédes bor. Nagyon gazdag illat és ízvilág. Húsos, intenzív, kerek, olajos textúrájú. Érett szilva, cassis, feketecseresznye, étcsoki, kávébab, aszalt szilva.

Olasz rizling – Sauvignon blanc – Chardonnay,  Szamorodni 2008
Fűszerbomba, amely már az érettség jegyeit is mutatja. Erdei avar, szalma, rózsa, fahéj, vanília, szegfűgomba, szegfűszeg. Száraz ízű bor. Az illat többet kínál, mint amit az íztől kapunk, de így sem elvetendő anyag.

Olasz rizling 2003
Elképesztő, hogy milyen kondícióban van egy 13 éves bor, amely hordóban pihen most is. Sokrétű aromaprofil: vanília, fahéj, kajszi, birsalmasajt, mangó, maracuja, vérnarancs, karamell, cappuccino, karácsonyi süti, szegfűszeg. Pompás bor. Mély és gazdag.

Zöld veltelini 2008
Fűszerbomba. Birsalma, sárga alma, maracuja, kajszi.
Sok lédús fehér húsú gyümölcs. Kiváló savak, nem túlzó alkohol, a közepesnél nagyobb test.  Hosszú lecsengés.


Emlékezetes kóstoló volt, köszönjük Imrének!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7912167197

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Inni, vagy nem inni 2017.02.06. 09:48:06

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Olyan hírdömpinggel indult a hét, hogy a Heti sajtó teljessége a tét, egy dolog a gyűjtés, másik az olvasás, inni meg ki fog, ha a monitorba meredsz folyton folyvást? Hétszentség'17/5 2017. 01....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása