Új színfolt a tokaji palettán: Sanzon Tokaj

2017. március 01.

root-011.jpg

A mindig mosolygós Rácz Erika Tokajban nőtt fel, de egy multinacionális biznisz kitérő után tért haza, hogy az örökségül kapott 0,3 hektáros birtokot művelje. Ma már 2 hektáron gazdálkodik, felszívódó növényvédő szereket nem használva. A középtávú tervek 5 hektárról és 10-120000 palack össztermelésről szólnak.


Területei Erdőbénye közelében fekvő dűlőkben találhatóak:
-    Erdőbénye határában a Meszes (0,5 ha)
-    Olaszliszka határában a Rány (0,7 furmint és 0,5 ha hárslevelű)
-    Tolcsa mellett a Nyakvágó (0,3 ha)

2014-es évjáratban készítettek bort először, amelynél nehezebb kezdetet kívánni sem lehetett volna.

Már a 2015-ösek vannak a piacon, íme a sor:

Sanzon Blanc 2015
Birtok Furmint, a Rányról és a Nyakvágóról. Szeptember 23-i szüret. A két terület gyümölcsét külön erjesztették acéltartályban, fajélesztő segítségével. Erjedés után finom seprőn töltött 6 hónapot. Leheletnyi maradékcukor teszi még kedvesebbé a bort. Illatában a könnyed fehérborok köszönnek vissza: körte, zöld alma, citrusok, őszibarack, pici bodza, púder. Ízében is ezek a gyümölcsök jelennek meg. A filigrán testet a finom seprőn tartás gazdagította, de megmaradt könnyed bornak. 5,5 pont (2800 Ft)

Tokaji Furmint, Classic 2015 Meszes-dűlő  
A déli fekvésű Meszes-dűlő adja a gyümölcsöt a Classic névre hallgató borhoz. Néhány százaléknyi sárga muskotály fűszerezi a markáns furmint karaktert. A szeptember közepi első és október eleji második szüret termése tartályban erjedt, majd 3 hónapot töltött 5 hektós Kádár hordóban finom seprőn. Kedvesebb, behízelgőbb illat, mint az alap furmint. Édes fűszerek, citrusok és trópusi gyümölcsök szép elegye. A feszes savakat pici maradékcukor egyensúlyozza. Tömörebb, szélesebb, tüzesebb bor, a közepesnél nagyobb testtel és emlékezetes lecsengéssel. 6 pont (3800 Ft)

Tokaji Furmint Rány 2015 Olaszliszka
50 év feletti ültetvény, a Rány-dűlő köves talaján. A Rány nagyon köves, a vulkanikus utóműködés nyomait erősen magán viselő terület. Egyedi, különleges terroir. A forró és száraz években is harmonikusan érleli a gyümölcsöt. Kétütemű szüret: szeptember elején (a savakra), majd végén (a teltségre). Acéltartályban, fajélesztővel, alacsony hőmérsékleten, lassan erjedt. Hordót nem kapott.
Ásványosság és gyógynövényes, mentolos jegyek fogják közre a citrusokat, sárga almát, vilmoskörtét, őszibarackot, mangót. A korty férfias savakat, magasabb alkoholt és tömörebb szerkezetet mutat. Sűrű, komplex és hosszú. Nem könnyen adja magát, de megéri időt tölteni vele. Még nagyon fiatal, van benne potenciál. 6,5 pont (5800 Ft)

Tokaji Furmint, Selection 2015 Olaszliszka, Meszes-dűlő
Az olaszliszkai Meszes-dűlőből, az évjárat utolsó etapjaként szüretelt tétel. 230 liter készült belőle, amely spontán erjedt, másodtöltésű Stockinger hordóban. A lassan végbemenő erjedés után 5 hónapot töltött finom seprőn.
A hordó édes vaníliás, fahéjas, grillázsos aromái mellett szépen jönnek a trópusi gyümölcsök és a kajszis, sárga almás, kamillás, mandulás jegyek.
Nem szűkölködik alkoholban, de számomra nem is tolakodó. Telt, tömör, krémes szerkezetű bor, komoly mélységekkel. Komoly bor, amely még messze van a kiteljesedéstől. Hosszú lecsengését a hordó aromái uralják. 6,5 pont, amely idővel, az alkotóelemek rendeződésével egészen biztosan magasabbra kúszik. Kár, hogy kevés van belőle ezért nem is lesz kereskedelmi forgalomban. Megéri ellátogatni a pincéhez és megkóstolni.

Szerintem kiváló irány! Fogunk még vagány dolgokat látni, kóstolni a Sanzon Tokaj környékén.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2312284999

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A minőséget gargalizáld 2017.03.06. 14:31:06

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Mi befolyik, az rögtön kifolyik. A Heti sajtó úgy bánik mindennel, mi folyékony hírérték, ahogy a csövön kifér, de mi tölcsérrel alányúlunk! Hétszentség'17/9 2017. 02. 27. Elképesztő, de Angli...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása