Felfedezetlen vidék

2017. április 09.

serbija.jpg

Radovanović Borászat, Cabernet sauvignon, Classique 2015 Szerbia

Ritkán találkozok szerb borokkal, őszintén szólva, eddig nem is nagyon kerestem őket. Pedig érdemes… Hiába a szomszédság, sokat nem tudunk a szerb borágazatról. 70000 hektár ültetvényt ír a szakanyag, amely 9 borvidéken terül el. Az átkos, náluk is átkos volt, csak a 90-es évek elejétől létezik (újra) minőségi borkészítés. Két harmadban fehér, egy harmadban vörös bort készítenek. Fontos saját fajtájuk a prokupac, vranac, smederevka, krstač, vagy a tamjanika, de a világfajták egyre fontosabb szerepet játszanak.


A pince tulajdonosának, Miodrag Radovanović, a felmenője már a XX. század elején termesztett itt szőlőt, de az államosítás után, csak 1990-ben éledt újra a borászat, amely az első kisbirtok volt Szerbiában. Ma 30 hektáron művelik a két cabernet, prokupacot, rizlinget, chardonnayt, sauvignon blanct, és pinot grigiot.
Ez a kabszav a pince belépő kategóriájú bora.
Közepesen intenzív illatában áfonya, szeder, mentol, cédrus, fekete ribizli, fűszerek, bors. Kóstolva arányos, nem tolakodó, túlzásoktól mentes bor, amely illatjegyei ízben is visszaköszönnek. Jó savak, érett tannin, közepes test és alkohol. Itatja magát. 6 pont (850 dínár, kb. 2200 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2612397455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása