Petit Verdot itthonról

2017. május 03.

20170425_181429_1.jpg

Csányi Pince, Teleki Petit Verdot 2011
A majdnem elfeledett szőlőfajtáról már írtam korábban. De ismételjünk egy kicsit. Bordeaux-t tekintjük hazájának, hisz valószínűleg a cabernet sauvignon előtt már termesztették, de minden bizonnyal még délebbről származik. Szülei Duras és a Tressot fajták. Bordeauxban elsősorban házasításra használták (1-6%-os arányban) , mert nagyon későn, lassan és nagyon nehezen érik be, szükséges számára a száraz meleg ősz. Legbátrabb foglalkoztatói a Chateau Palmer (10%) és a Chateau Lagrange (15%). Ha van indiánnyár és türelem akkor mély színnel, izmos tanninokkal, határozott savakkal, koncentrált aromákkal és intenzív gyümölcsökkel rukkol elő.


Nem túl intenzív illatában ibolya, lila orgona, erdei gyümölcsök illata keveredik a füstös tölgy és a füstölt sonka jegyeivel.
Kóstoláskor határozott savakkal, kifejezetten tüzes alkohollal és érett tanninnal találkozhatunk, a közepesnél kicsit nagyobb test mellett. Szilva, aszalt gyümölcsök, fekete ribizli, kávé és kakaó a felvonulási sorrend. Nem vádolhatjuk túlzott koncentrációval, annál inkább túlzó az alkohol. Lecsengésében fanyarság, némi kesernye és füstösség érezhető. 6 pont (1300-1500 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr5812430491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása