Csányi Pince, Teleki Petit Verdot 2011
A majdnem elfeledett szőlőfajtáról már írtam korábban. De ismételjünk egy kicsit. Bordeaux-t tekintjük hazájának, hisz valószínűleg a cabernet sauvignon előtt már termesztették, de minden bizonnyal még délebbről származik. Szülei Duras és a Tressot fajták. Bordeauxban elsősorban házasításra használták (1-6%-os arányban) , mert nagyon későn, lassan és nagyon nehezen érik be, szükséges számára a száraz meleg ősz. Legbátrabb foglalkoztatói a Chateau Palmer (10%) és a Chateau Lagrange (15%). Ha van indiánnyár és türelem akkor mély színnel, izmos tanninokkal, határozott savakkal, koncentrált aromákkal és intenzív gyümölcsökkel rukkol elő.
Nem túl intenzív illatában ibolya, lila orgona, erdei gyümölcsök illata keveredik a füstös tölgy és a füstölt sonka jegyeivel.
Kóstoláskor határozott savakkal, kifejezetten tüzes alkohollal és érett tanninnal találkozhatunk, a közepesnél kicsit nagyobb test mellett. Szilva, aszalt gyümölcsök, fekete ribizli, kávé és kakaó a felvonulási sorrend. Nem vádolhatjuk túlzott koncentrációval, annál inkább túlzó az alkohol. Lecsengésében fanyarság, némi kesernye és füstösség érezhető. 6 pont (1300-1500 Ft)