Château Musar
Libanon legfontosabb, ikonikus borászata a Château Musar, amelyet Gaston Hochar alapított 1930-ban, és ma is a a Hochar család tulajdonában van. Tekintettel a történelmi gyökerekre, nem meglepő a francia kötődés a borágazatban sem: Hochar a bordeaux-i egyetemen tanulta a szakmát. A nemzetközi térképre 1979-ben kerültek fel, amikor a Bristoli borfesztiválon az év felfedezettjei lettek.
A 180 hektáros birtokon, az országban elsőként álltak át az organikus szőlőtermesztésre. A területek nagy része a Bekaa-völgyben terül el, ahol már 6000 évvel ezelőtt is termesztettek szőlőt.
Három évjárat került a poharamba:
Château Musar, Hochar Père et Fils Red 2012
Ez a bor, minden évben cinsault (45%), grenache (25%) cabernet sauvignon (10%) és carignan (10%) fajták házasítása. A fajtákat külön dolgozták fel, majd a házasítás után 9 hónapot töltött francia hordóban.
Szamóca, lekvárosság, málnakompót illat, amelyet némi földesség é medveukor egészít ki. Megkóstolva olajos textúrájú, magas alkoholú, érett tanninú bort kapunk. A lendületet hiányolom a borból. Szamóca, cseresznye, szeder, vanília. 6 pont
Château Musar 2006
Cabernet sauvignon, cinsault és carignan egyenlő arányban alkotja a házasítást. Egy évet töltött francia hordóban. Illatában fekete ribizli, áfonya, szeder, cseresznye, medvecukor, füstösség és édes fűszerek. Érett tannin, selymes korty, magas alkohol, visszafogott savakkal. Szamóca, cseresznye, szeder, vanília, paprika. Jóval összetettebb, sokrétűbb bor, mint fiatalabb társa. 6,5 pont
Château Musar 2004
Itt is cabernet sauvignon, cinsault és carignan egyenlő arányban, 9 hónapot hordóban töltve.
Érett vörösbor illat: földesség, bőr, rókagomba, szamóca lekvár, füge, gránátalma, szegfűszeg, fahéj, szilva, füstösség. Mindezek az aromák ízben is megjelennek ebben a koncentrált, egyensúlyos borban. Jó savak, selymes tannin. Szép felépítésű, egészen eggyé vált a szájban. Elegáns bor, hosszú finissel. 7 pont