"Kis Olaszországi" Chardonnay

2017. július 29.

aurora.jpg

Cooperativa Vinicola Aurora, Chardonnay Reserva, Safra 2015

A brazil borászat nem tart ott mint a brazil foci, de feljövőben van. Az ágazat hátránya, hogy hiába művelnek kb. 90 000 hektár szőlőt, ebből a vitis vinifera (borszőlő), csak kb. 10 000 ha. Az innen elkészített borok 45%-a vörös, 30%-a fehér, 25%-a pezsgő. A borvidékek a déli, uruguayi határhoz közel eső területeken találhatóak. Legismertebb a Serra Gaûcha régió (38 000 ha), ahol az Aurora Borászati Szövetkezet működik, az egyetlen brazil eredetvédett terület, innen származnak a Vale dos Vinhedos borok. Az itt megtelepedett bevándorlókról, "Kis Olaszországnak" is nevezik ezt a területet.  A bazalt altalajú területek átlagos tengerszint feletti magassága a 450-750 méter között van.

Az Aurora Szövetkezet a legnagyobb és a legelismertebb borászat Brazíliában. A hazai csendes bor piac 30%-át lefedik. 42 millió liter bor, pezsgő és szőlőlé hagyja el évente a bento gonçalvesi gyárkaput. 1931-ben tizenhat olasz bevándorló család hozta létre a szövetkezetet, amely mára 1100 család tagságával büszkélkedhet.

A pohárba szagolva trópusi gyümölcsökkel találkozunk, amelyet érett őszibarack, vilmoskörte, sárga alma és édes fűszerek egészítenek ki. Főleg fahéj, szegfűszeg, mogyoró és vanília fedezhető fel.
Megkóstolva széles, kerek, szájkitöltő bort kapunk, visszafogott savakkal, tüzes alkohollal. Az édes íz dominál a kortyban. A bor mindent bevet, amit csak lehet, de erős támadás után az utóízben kissé elfogy. Inkább átlagosnak mondanám, mint mélynek. Európai szájjal a savakat hiányolom, amik az izgalmat biztosítanák. Trópusi gyümölcsök, sárga alma, dió, grillázs, szegfűszeg, toast. Hosszú lecsengésű bor. 6,5 pont (közel 4000 Ft-nak megfelelő R$)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr3812699705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása