Felnőtt korba lépett

2017. augusztus 13.

barolo.jpg

Bava, Barolo 1999 , Contrabbasso di Castiglione Falletto Scarrone DOCG

Észak-nyugat Olaszországban, Piemontban, a hegyek lábánál helyezkedik el az egyik legnagyobb presztízsű bort adó borvidék, Barolo. Az első között kapta meg a legszigorúbb minőségi kategóriába sorolást, a DOCG használat jogát. Egyetlen szőlőfajtából, a Nebbioloból készül a bor. A borvidék összesen 1700 hektár és 5 település körül helyezkedik el (Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba ésMonforte d'Alba).

A Bava család 1600 óta művel szőlőt ezen a területen, de az első pincét csak 1911-ben építették meg.
Mára 55 hektár ültetvénnyel rendelkeznek, amelyet 20 hektár erdő egészít ki. A Barolo csúcsbort készítő pincéjük Castiglione Fallettoban található. Erre a területre a homokköves talajtípus jellemző, amely vastagabb, tömörebb bort ad.

Három órás szellőztetés után kóstoltam a bort.
Lassan nyíló illat, amely nagy gazdagságot mutat: szamóca, dohánylevél, gomba, földesség, cserzett bőr, nedves avar, erdei gyümölcsök, beszáradt szilvalekvár, sült hús.
Elegáns, komplex benyomást nyújt megkóstolva is. Közepes test, határozott savak, még mindig életerős tanninok. Nagyon gazdag ízvilággal találkoztam: hecsedli, aszalt szamóca, rókagomba, pici animalitás, dohány, föld, édes fűszerek, pici füstösség. Sokáig a szájban maradó élmény. 8,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr3612740762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása