Ez most végre igazi megújulás lesz?

2017. augusztus 16.

A régi időkben állami gazdaságként működött a vállalat, amely a rendszerváltás után Tokaj Kereskedőház néven élt tovább. A magyar viszonylatban mammutcég, komoly integrátori szerepet töltött be a régióban.
Másfél évtizede dolgozom a borágazatban és ez idő alatt a „Kerháznak” legalább négy irányváltását éltem meg. Jellemző volt, hogy a piaci viszonyokban semmi változást nem hoztak ezek a történések. És hogy a kép teljes legyen, a botrányoktól sem volt mentes a cég háza tája.

Néhány évvel ezelőtt egy nagy „név”, Áts Károly leigazolása váltott ki nagy visszhangot. A munkája beérni látszik, egyre több kiváló és best buy gyanús bor kerül ki az ő és nyilván csapata, kezei közül.
2013 óta Grand Tokaj névre hallgat a pincészet és 2016 folyamán megvalósult a teljes arculati megújulás is.

Egy alap furmint és két aszúbort kóstoltam, amelyen látható a változás és annak iránya.

20170808_134759_1.jpg

Grand Tokaj, Tokaji Furmint 2015 No8
A borvidéken belül, 8 település dűlőiről szüretelt furmint, amely acélban erjedt.
A pohárba szagolva citrusok, zöld alma, körte, sárgadinnye és egres jelenik meg. Alig közepes testű szikár korty. Egyensúlyos és elegáns bor, határozott savakkal, integrálódott alkohollal. A citrusok, alma, őszibarack, vilmoskörte vonal mellett ásványokat is érezhetünk. Lecsengésére sem lehet panasz. 6,5 pont (1490 Ft, kiemelkedően jó ár-érték arány!)

 

20170808_134851.jpg

Grand Tokaj, Tokaji Aszú 2013
100% furmint alapborban áztatták az aszúszemeket, amelyek főleg furmint é hárslevelű, kisebb részben zéta, kabar, kövérszőlő és sárgamuskotály termése. Erjedő murciban áztak az aszúszemek 24 órán át, majd a préselés után acéltartályban erjedt. 18 hónapot érlelődött 136-500 literes hordókban. Cukra 170 gramm, sava 7,7 gramm literenként, alkoholja 9,5%.

Világos citromszínű bor, összetett illatvilággal: botritisz, kajszi, maracuja, narancshéj, leheletnyi mentolosság, grillázs. Még nagyon fiatal aszú, értelemszerűen nem az érlelési, hanem a gyümölcsaromákkal hódít. Összetett, gazdag, olajos és elegáns. A savak szépen kordában tartják a cukrot, nem far nehéz a bor. Kajszibarack, birs, citrusok és trópusi gyümölcsök, leheletnyi vaníliával. Az utóíz hosszan elnyúlik. 7,5 pont (5700 Ft)

 

Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
203 gramm/liter cukortartalom, 9 gramm/liter savtartalom, 9% alkoholtartalom.
Eggyel mélyebb árnyalatú, aranyló színvilágú aszúbor, nagyon gazdag illattal: virágpor, kamilla, birs, mangó, papaya, sárgadinnye, méhviasz, narancshéj. Ennek is nagy előnye, hogy iható, vagyis a savak frissé teszik a bort a magas cukortartalom ellenére. Narancslekvár, birskörte, kajszi, maracuja, fehér bors. Elegáns, gazdag, tömör és nagyon hosszú. Óriási érlelési potenciállal rendelkezik. 7,5 pont (11200 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr6712751834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása