Armagnac csodák

2017. november 05.

Évek óta nem kóstoltam armagnacot, de most sikerült két szép itallal kárpótolnom magam. Ez az ital számít a legöregebb francia párlatnak, hiszen már 1310-ben készítettek Gascony területén fehérborból lepárolt italokat.

 

20171010_090632_1.jpg

Marquise de Montesquieu, Armagnac, Bold Reserve
A patinás Montesquiou-Ház által felhasznált alapanyag a régió két híres részéről a Bas Armagnac és La Ténaréze vidékéről érkezik. Bas Armagnac homokos talaja gyümölcsös párlatokat ad, míg a mészköves, agyagos La Ténaréze terület testet ad a párlatnak.
A hagyományos egyutas lepárlás után Gascony-erdő tölgyeiből készült hordókat használnak. Kezdetben új hordóban érlelődik, majd öreg hordók járulnak hozzá a kifinomult karakterhez.
Illatában mazsola, édes fűszerek, likőrős aromák, almakompóttal. Száraz korty, tölgyes, diós, szamorodnis aromákkal. 7 pont (34500 Ft)

 

casterade.jpg

Casteréde X.O.
1832. Pont de Bordes, Nérac mellett alapították meg az első armagnac kereskedő házat és pincéit, a Garrone-folyó mellékfolyója, a Baise mellett.
Az Armagnac szabályozás szerint az XO kategóriának minimum 6 éves érlelésnek kell megfelelnie, ám ezzel szemben a ház több, mint 20 évig érlelik tételüket.
Illatában erőteljes és kellemesen melengető érzetet nyújt, amely a gyümölcsös és fűszeres tónusokkal keverednek.
Ízében az érett szilva, égetett tölgy és egy sor fűszer, valamint szerecsendió és gyümölcsök. 7,5 pont (19490 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr6813117912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása