Ardbeg duó

2018. február 04.

20171015_142454.jpg

Az Ardbeg lepárlót 1815-ben alapította a MacDougall család Islay szigetén de, illegális főzésről már 1794-óta beszélhetünk. Csak 1981-ben szakadt meg a főzés, amikor gazdasági okok miatt be kell zárni az üzemet. Rövid életre lehelési kísérlet után 1991-ben újra elfogyott a lendület és lakat került a lepárló ajtajára. 1997-ben a Glenmorangie cég vásárolta meg az üzemet, azóta folyamatos a munka és a szakmai siker. Fantáziadús ötletekben sincs hiány: a világ első űrt is megjárt whiskey-je az Ardbeg Supernova lett, amely 2014. szeptember 12-án landolt újra a Földön, mégpedig Kazahsztán területén.

Ardbeg Uigeadail
2003 óta létező tétel, amely a párló saját vízforrásáról kapta a nevet, jelentése sötét és misztikus hely.
54,2%-os alkoholtartalommal lepalackozott ital, amely hordó életét sherry hordókban fejezte be.
Intenzíven füstös, karakteresen tőzeges illatjegyek uralják, amely idővel édes fűszerek, mazsola, gyantás jegyek felé veszi az irányt.
Megkóstolva egy nagyon tüzes, markánsan füstölt itallal találkozhatunk. Maláta, bőr, édes fűszerek, szivar, cédrus, dió aromavilágát mutatja. A magas alkohol ellenére selymes textúrája van és jól iható. Nagyon kedveltem. 8,5 pont (22990 Ft)

Ardbeg Corryvreckan
A whisky egy Islay északi partjainál található örvényről kapta a nevét. A világ harmadik leghevesebb örvénye, amely körül szó szerint számtalan legenda, titokzatos történet kering.
Hordóerősségben, 57,1%-os alkohollal palackozták.
Már illatában is nagyon intenzív és erőteljes, férfiaknak való ital. Az első, ami eszünkbe jut, hogy brutálisan tőzeges. A sokkból felocsúdva diós, mandulás, barna cukros, fekete csokis, füstös, sonkás, vaníliás, mentolos jegyeket fedezhetünk fel.
A korty is lehengerlően brutális. Füst, keserű mandula, fekete bors, kávébab, tölgy, vanília, szegfűszeg. Komoly mélységei és rétegei vannak. Az alkohol húzós, a lecsengésre is rátelepszik. 8,5 pont (26790 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2413630916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása