Egy macedón vranec

2018. április 03.

20180320_132830_1.jpg

Bovin Borászat, A’gupka, Vranec 2012 Tikves

A macedón borászatot 1998-ban hozta létre Kiril és Gjorgji Bogevski. Folyamatosan, nagy intenzitással bővítették a kapacitást, amely ma már 1,5 millió palackos éves szinte ért. Az ehhez a mennyiséghez szükséges szőlő 80%-át termelik meg a saját 60 hektáros ültetvényükön, a tikvesi borvidéken. A Tikves 11000 hektárt foglal magában, amely a teljes macedón szőlőterület harmadát jelenti. A borvidék 5000 hektáros alkörzete Negotino hordalékos, humuszban gazdag rendzina talajjal. Innen származik a poharamba került Vranec.
A termelés 70%-a vörösbor (némi roséval), 30% fehérbor, de brandyt is készítenek. A világfajták széles választékán túl, helyi szőlőkkel is dolgoznak, mint pl. a Vranec,
Kezdetben a hazai piacra fókuszáltak, de ma már a teljes termelés 75%-át külföldön értékesítik.

A vranac szőlőfajtát, amelyet Macedóniában vranecként írnak, a teljes Balkánon ismerik, de Montenegróban és Macedóniában szinte a nemzeti öntudat része.
A poharamba került különleges tétel brutális illatintenzitással nyit. Tömény és koncentrált első felvonás: cassis, étcsoki, kakaó, vanília, fekete bors, szegfűszeg, szilvalekvár, fekete olíva, érett erdei gyümölcsök. Nagyon érett, részben már aszaltas gyümölcsösség, komplex fűszeresség. Szájban telt idomú, intenzív, lüktet, hömpölyög. Nagy elánnal rohamozza az érzékszerveket. A félszáraz határán mozgó maradékcukor csak még gazdagabbá teszi. A tüzes alkohol kissé éget a korty lenyelésekor. Gazdag és hosszú, kissé talán farnehéz bor. 7,5 pont (kb. 32000 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr1713800698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása