Érett semillon, fiatal shiraz

2018. április 27.

mount-pleasant-estate-row-600x400.jpg

1880-ban Charles King, egy angol bevándorló létrehozta az első ültetvényt a későbbi Hunter Valley borvidéken, a Paris of Pokolbin területen.
Maurice O’Shea családja 1921-ben megvásárolja a King-féle birtokot és Mount Pleasantnak nevezi el. 1932-ben az erősített borairól híres McWilliam család megvásárolja a birtok felét, de továbbra is a később legendássá váló O’Shea készíti a borokat, egészen haláláig. Ma már a teljes birtok a McWilliam család tulajdonában van. Két zászlósboruk került a poharamba:

20180318_113649.jpg

Mount Pleasant Winery, Elizabeth Cellar Aged, Semillon 2007
Ezt az ikonikus bort először 1967-ben készítették el.
A semillon szőlőfajta Bordeaux egyik fontos fajtája, nagy szerepet játszik mind a száraz, mind a világhírű desszertborok esetében. Több száz évvel ezelőtt került Ausztráliába, ahol főleg a Sydneytől északra elhelyezkedő Hunter Valley borvidéken termesztik. Fiatalon meglehetősen jellegtelen, egyszerű primőr gyümölcsöket mutat, kemény savakkal. Viszont kiválóan érlelhető, szép tercier aromákat vesz fel. Ez a bor is mutatja a szép érés jeleit.

A kiemelkedően jó évjárat termését kézzel szüretelték, bogyózták, préselték, majd mustülepítés után alacsony hőfokon tartályban erjesztették.
Friss gyümölcsök, körte, citrusok, zöld alma, pici ananász, valamint mandula, dió, méhviasz, tűzkövesség az illatban.
A még mindig kifejezetten karakteres savak ellenére egyensúlyos a bor. Jól iható, alig érezhető alkohollal. Mandula, napraforgómag, sósság, citrusok, vilmos körte formálja az ízképet. Közepes test és lecsengés. 7 pont (kb. 5800 Ft)

 

20180318_113832.jpg

McWilliam's, Shiraz 1877, 2015 Canberra
Samuel McWilliam 1877-ben telepítette el az első szőlőtőkét, letéve ezzel a McWilliams borászat alapjait. Ennek a tiszteletére nevezték el ezt a shiraz bort. Később több birtokot megvásároltak, vagy alapítottak, mint a Hanwood Estate vagy a fent bemutatott Mount Pleasant.

Ez a shiraz nyitott tetejű acéltartályban erjedt, 5 napos hideg maceráció után. Két hétig folyamatosan csömöszölték. 10 hónapot töltött finom seprőn. Francia hordóan érlelődött, amelynek 35%-a volt új fa.
Parfümös, intenzív illat: eukaliptusz, piros bogyós gyümölcsök, pici földesség, fekete bors.
Fiatalos, lendületes, feszes szerkezet. Szép, lekerekedett, finom, hiányérzet nélküli bor. Puha tanninok, húsos, tömör test. Vanília, fahéj, kakaó, erdei gyümölcsök kavalkádja. 8,5 pont (kb. 13000 Ft)

 

A nyitó képet a pince honlapjáról kölcsönöztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr6513828260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása