A szövetkezeti Chablis

2018. december 21.

20181220_15241.jpg

 

La Chablisienne
Burgundia északi, külön szigetet képző ikonikus részének, Chablisnak a szövetkezeti formában működő vállalkozása 1923-ban jött létre. A régióban több gazda úgy döntött, hogy közösen, szövetkezeti formában folytatják a munkát a gazdasági nehézségek tompítására. A gazdák elkészítették a borokat, a szövetkezet pedig házasította és értékesítette ezeket. Ez a gyakorlat az 50-es évek közepéig tartott, amikortól a szövetkezet mustot vásárol, és a saját stílusában erjeszt bort.
Jelenleg kb. 2000 hektár termését dolgozzák fel.
A széles választékból három bor került a poharamba.

Petit Chablis “Pas si Petit” 2017
A régió alapkategóriája, amely 16 éve ültetvény termése. Préselés után acélban erjedt, majd 6 hónapot maradt finom seprőn. Világos, citromsárga színű bor. Illatában citrusok, fehér húsú gyümölcsök és fehér virágok fedezhetők fel. Feszes szerkezetű, filigrán, kemény savú bor. Ízben zöld alma, őszibarack és citrusok. 6 pont (4785 Ft)

Chablis La Pierrelée 2015
Készítése módja megegyezik a petit testvérrel, de village szintű bor, időseb szőlőről és a híres Kimmeridgian agyagról. Összetettebb illat, őszibarackkal, birsalmával, fehér borssal és ásványossággal. A mineralitás a kortyban is tetten érhető, amelyre a vibráló savak rádobnak egy lapáttal. A nyelvet szinte borotválva tisztítja a sav. Fanyar sósság, amely felerősödik a finisben. 6,5 pont (7065 Ft)

Chablis Premier Cru, Mont de Milieu 2016
25 év átlag életkorú tőkék termése a Mont de Milieu premier cru besorolású dűlőből. A must egy része tartályban, másik része 228 literes hordókban erjedt, majd 15 hónapot töltött finom seprőn.
Érett őszibarack, sárga alma, napraforgómag, szezámmag és ásványok az illatban. Tömörebb szerkezet, élénk savak, a közepest elérő test jellemzi. Izgalom és élet. Borzasztóan fiatal még, de már mutatja, hogy Chablis mitől Chablis. 7 pont (11950 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr8914503478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása